Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beurs schrikt van fraudezaak waar Arcadis bij betrokken is

Arcadis is onderwerp van corruptieonderzoek in Brazilië. Hoe gevaarlijk is dat in potentie voor het bedrijf?

Het project bij São Franscisco.
Het project bij São Franscisco. Foto Reuters

In een paar uur ruim 20 procent eraf. Beleggers reageerden niet ontspannen op het nieuws dat de Braziliaanse federale politie kantoren van het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis en het huis van een manager was binnengevallen, op jacht naar bewijs voor corruptie.

Vergelijkingen met Imtech en SBM Offshore liggen voor de hand. Begon de val van installatiebedrijf Imtech niet met een pretparkschandaal ver weg in Polen? En Imtech was, net als Arcadis, ook een razendsnel groeiende projectorganisatie, actief in allerlei landen. SBM Offshore, bouwer en verhiirder van boorplatforms, wacht nog steeds op een schikking met de Braziliaanse autoriteiten om een smeergeldaffaire.

1 Wat weten we over deze fraude?

Arcadis is onderwerp van onderzoek naar corruptie bij een enorm waterbouwproject in Brazilië ter waarde van 5,8 miljard euro. De omlegging van de São Franscisco-rivier moet water naar een droog gebied in het noordoosten brengen. Het project behelst onder meer de bouw van 720 kilometer kanaal en een drinkwatervoorziening voor twaalf miljoen mensen. Arcadis heeft sinds 2005 de leiding over het project, samen met concurrent Concremat.

In operatie ‘Dorre Levens’ – vernoemd naar een bekende Braziliaanse roman over armoede, droogte en diefstal – doen Braziliaanse autoriteiten onderzoek naar het verdwijnen van bijna 47 miljoen euro bij de bouw. Vrijdag werden vier mensen gearresteerd, onder wie een topman van bouwreus OAS. Niemand van Arcadis werd gearresteerd, zegt een woordvoerder. ‘Dorre Levens’ is een uitloper van een ander megaonderzoek – ‘Wasstraat’ – naar het omvangrijke corruptieschandaal van staatsoliebedrijf Petrobras. Bij dat schandaal is het Nederlandse SBM Offshore betrokken.

2 Hoe gevaarlijk is deze zaak voor Arcadis?

Niet zo vreselijk gevaarlijk, denken analisten. Het project is met een contractwaarde van 32 miljoen euro niet zo groot – Arcadis behaalde vorig jaar 2,6 miljard euro omzet. Ter vergelijking: de bouw van het Poolse pretpark was met 680 miljoen euro Imtechs „grootste order ooit”. Ook is de Braziliaanse markt voor Arcadis niet van levensbelang: 5 procent van zijn omzet wordt daar gehaald.

Arcadis komt er dus wel overheen als het bedrijf daar – in het ergste geval – niet meer aan de bak zou komen. Dat lag anders voor SBM Offshore, dat een tijdje werd uitgesloten van overheidsopdrachten in Brazilië. SBM haalde vorig jaar ruim de helft van zijn omzet uit dat land.

Arcadis heeft wel grotere problemen dan deze zaak, zeggen analisten. Minder opdrachten in de Verenigde Staten en China bijvoorbeeld. En Arcadis heeft relatief veel geld vastzitten in voorraden en uitstaande facturen – beleggers vinden dat een risico. De koers van Arcadis loopt al sinds dit voorjaar terug.

3 Profiteert er ook iemand van?

Eén partij zal het persbericht over de vermeende fraude enthousiast hebben gelezen: de Britse belegger Ako Capital zit ‘short’ in Arcadis, zo blijkt uit het register van beurstoezichthouder AFM. Dat betekent dat Ako speculeerde op een koersdaling en dus verdient aan de koersval.

Andere winnaars: de advocaten en accountants die de zaak bij Arcadis mogen onderzoeken. Arcadis meldt in het persbericht een onderzoek te zijn gestart. Maar welke helpers Arcadis heeft ingeschakeld, wil de woordvoerder niet zeggen.