Opinie

    • Hans Beerekamp

Armand leeft verder in ingeblikte quiz

Wijlen Armand stelt  vraag in ‘De Slimste Mens’ (KRO-NCRV).

Soms verschijnt een tekst onderin beeld waar je heel lang over kunt doordenken. In de openingsaflevering van het zevende seizoen (althans bij de publieke omroep) van de quiz De Slimste Mens (KRO-NCRV) bijvoorbeeld: „De opnamen van dit programma vonden plaats vóór het overlijden van Armand.”

De mededeling klopt, want de op 19 november gestorven protestzanger ziet er heel patent uit, wanneer hij in de tweede ronde van de uitzending van 14 december op video een vraag mag stellen over Aladdin. Het vreemde is niet dat hij leeft, maar dat niemand in de studio daar gek van opkijkt.

De risico’s zijn aanzienlijk, als je lang van tevoren je amusement voor de vakantieperiode inblikt. Zo zien we trailers voor de speciale kerstuitzending van Heel Holland Bakt (MAX) met een stralende Martine Bijl als presentator, terwijl ze eerder dit jaar uitgeschakeld werd door een beroerte. Die tulbanden en kransjes moeten dus al in de zomer of vroege herfst gebakken zijn.

Het zal Met het Mes op Tafel (MAX) niet meer gebeuren. Daar hadden ze lang geleden een kandidaat in beeld, die ten tijde van de uitzending was overleden, in overleg met de nabestaanden uiteraard. Sinds kort wordt er in elke uitzending een actuele vraag gesteld, zoals nu de naam van de Kamervoorzitter die afgelopen zaterdag aftrad.

Beide spelletjes, Met het Mes op Tafel en De Slimste Mens, worden deze week dagelijks achter elkaar uitgezonden. Dan gaan je nog andere dingen opvallen. In de maandageditie werd in allebei de programma’s een vraag gesteld over de Bermudadriehoek en het boek De Negerhut van oom Tom. Dat aan tafel bij quizmaster Herman van der Zandt niemand op de naam van auteur Harriet Beecher Stowe kon komen, daar hoeven we niet verbaasd over te zijn. Dat geldt wel voor het antwoord dat in eerste instantie werd gegeven op Philip Freriks’ vraag wat de abolitionisten wilden. Iets met aparte plaatsen in het openbaar vervoer?

De aspirant slimste mensen wisten ook geen van drieën de nationaliteit van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (Duitser? Hongaar? Ier?) of de naam van de Aziatische stad die in 2020 de Olympische spelen organiseert.

Het wordt steeds lastiger om een BN’er te vinden die nog niet eerder aan het programma meedeed en aan wie je met enig succes een kennisvraag kunt stellen. Misschien kun je gewoon niet ongestraft twee keer per jaar een seizoen organiseren.

Er is nog een ander probleem met quizzen aan het ontstaan. Er sluipen steeds meer fouten in de vraagstelling. Een tijdje geleden deed zich een blamage voor in de Koningin Aller Televisiespelletjes, Twee voor Twaalf (VARA), en niemand leek het op te merken. Een spelfout in het te raden woord van twaalf letters: RODONDENDRON, en dat is er echt één te veel.

De vermaarde vragenmaker van Twee voor Twaalf, Ruud van Marion, is met pensioen. En de publieke omroep wil tegenwoordig van de kijker leren (Wie is de irritantste BN’er in een reclame? En wie de politicus van het jaar?) in plaats van andersom.

    • Hans Beerekamp