ADO stelt vergadering aandeelhouders uit

De Haagse club wacht op 1,9 miljoen euro van eigenaar Hui Wang en wilde uitleg waar het geld blijft.

Eigenaar Hui Wang voor het ADO-stadion.
Eigenaar Hui Wang voor het ADO-stadion. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

Voetbalclub ADO Den Haag vergadert vrijdag niet met zijn aandeelhouders. De voorgenomen vergadering, waarbij de ernstige financiële problemen van de club besproken hadden moeten worden, is tot nader order uitgesteld, bevestigt een woordvoerder van de voetbalclub. Het uitstel heeft te maken met “de beschikbaarheid van een aantal personen.”

Daarmee doelt de woordvoerder op eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag. De Chinese eigenaar is zijn betalingsverplichtingen aan de club, die dit seizoen in drie termijnen 3,7 miljoen euro zou ontvangen, nog niet nagekomen. ADO zou daarvan al 1,9 miljoen gehad moeten hebben, maar heeft nog niks ontvangen.

Volgens Wang hoeft ADO niet bang te zijn dat het geld niet komt, zei hij eerder tegen de NOS.

“Buitenlandse betalingen verlopen via een reeks procedures. Dat leidt tot vertraging. De problemen zijn een gevolg van culturele misverstanden. We moeten nog aan elkaar wennen.”

In juni 2014 kondigde het bedrijf Vansen United van Hui Wang aan ADO over te nemen. Pas in januari 2015 kwam het beloofde geld voor de overname binnen.

Ambities

ADO heeft als gevolg van de niet nagekomen betalingen binnenkort waarschijnlijk een tekort van 1,3 miljoen euro aan liquide middelen, maakte de club vorige week bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

De club verwachtte op de aandeelhoudersvergadering uitleg te krijgen van Wang over waar het geld blijft:

“Dan zal blijken of grootaandeelhouder UVS alsnog aan zijn verplichtingen voldoet (dan wel inmiddels gedaan heeft). Zo niet, dan zullen in ieder geval de ambities van de club naar beneden moeten worden bijgesteld.”

Een woordvoerder zegt dat de ambities nog niet direct worden bijgesteld, ondanks dat de vergadering niet doorgaat en Wang dus geen uitleg kan geven: “Het kan dat het geld nog deze week binnenkomt, dat is afwachten. Welke gevolgen dit voor ons als club heeft wordt pas helemaal duidelijk als de KNVB de licenties over een paar maanden uitdeelt.”

ADO zou door de geldproblemen teruggezet kunnen worden naar licentiecategorie 1, waarmee de club onder verscherpt toezicht komt van de voetbalbond.