Brzoskowski verpulvert persoonlijk record op 400 meter en plaatst zich voor Spelen in Rio

Maarten Brzoskowski is de naam. Twintig jaar oud, geboren en getogen in Best. Niks Polen – gewoon Brabant. „Zodra mijn naam niet meer verkeerd wordt gespeld en uitgesproken gaat het goed met me”, zegt hij lachend.

Met de duizelingwekkende progressie die Brzoskowski de afgelopen maanden heeft gemaakt, lijkt het slechts een kwestie van tijd totdat hij een bekende naam is geworden onder sportliefhebbers. Bij de Swim Cup in Amsterdam verpulverde hij zaterdag zijn persoonlijk record op de 400 meter vrije slag (3.47,32). Hij zwom bijna vier seconde van zijn persoonlijke record af, een halve seconde per baantje.

Die prestatie was ruimschoots voldoende voor een olympisch ticket naar Rio, volgende zomer. „Een levensdoel dat bereikt is.”

Zijn vooruitgang is des te opmerkelijker omdat hij pas drie maanden serieus werk maakt van de kortere nummers, de 200 en 400 meter vrije slag. Tot nu toe zwom hij de 800 en 1.500 meter, maar op de kortere nummers ziet hij meer toekomst. „Ik word iets ouder, ik merk dat ik echt een stuk sterker ben geworden. Ik ben iets minder gaan trainen, dat scheelt zo’n twintig kilometer per week. Daardoor heb ik in de krachttraining veel meer progressie kunnen maken.”