Zuma vervangt minister weer

Pravin Grodhan, de derde minister van Financiën in vier dagen.
Pravin Grodhan, de derde minister van Financiën in vier dagen. Foto Nic Bothma / EPA

President Zuma heeft in vier dagen tijd opnieuw zijn minister van Financiën gewisseld om onrust op de financiële markten en in het land te beteugelen over de omstreden benoeming van een compleet onbekende bewindsman. Zuma herriep gisteravond zijn benoeming van David van Rooyen, nadat de rand de afgelopen week meer dan 10 procent van haar waarde verloor ten opzichte van de euro en de dollar en in Zuid-Afrika de roep om het aftreden van Zuma aanzwol. Zuma riep voormalig minister Pravin Gordhan terug. Gordhan is de alom gerespecteerde voorganger van Nhlanhla Nene. Diens ontslag woensdagavond kwam als een volslagen verrassing, zelfs voor hooggeplaatste leden van regeringspartij ANC. Nene had zich verzet tegen de aankoop van Russische kernreactoren en peperdure Airbus-vliegtuigen voor het noodlijdende South African Airways (SAA). De bestuursvoorzitster van SAA is tevens voorzitster van de Jacob Zuma Stichting. (NRC)