AM to PM

Is Nederland geschikt voor een 24-uurseconomie?

Midden in de nacht boodschappen doen of sneakers kopen – op steeds meer plekken kun je dag en nacht terecht. Maar is Nederland wel geschikt voor een 24-uurseconomie?

iStock

Midden in de nacht een latte halen, boodschappen doen of sneakers passen. Als je wel eens in een wereldstad als New York of Shanghai bent geweest, kijk je niet raar op van 24-uurs openingstijden. Maar waar in Nederland kun je eigenlijk dag en nacht terecht?

Op steeds meer plekken, lijkt het wel. Zo kan je straks misschien 24 uur per dag winkelen in de Amsterdamse binnenstad; begin januari overlegt de gemeente over een voorstel tot flexibele openingstijden. Ook Utrecht gaat langzaam deze richting op. Supermarkten daar kunnen een vergunning aanvragen om tot twee uur ’s nachts open te blijven, besloot de gemeenteraad op 10 december.

Nachtje naar de sportschool

Ondertussen zijn er - naast de tankstations en fastfoodketens - al stomerijen, apotheken en zelfs bloemenwinkels waar het niet uitmaakt of er AM of PM achter het tijdstip staat. Maar niet alleen winkels richten zich op de 24-uurseconomie. Bij de volgende bedrijfstakken kun je dag en nacht terecht:

Ga met de muis langs de bolletjes voor meer informatie

Slapende stad is duur

De opkomst van de 24-uurseconomie in Nederland hangt samen met de toename van het aantal flexwerkers en de daarbij gepaarde onregelmatige werktijden. Flexwerkers die geen zin hebben om een sprintje te trekken naar de supermarkt omdat ze anders de dag erna geen ontbijt hebben.

Maar ook een stad zelf heeft baat bij een 24-uurseconomie, zegt planoloog Zef Hemel.

“Een stad kost heel veel geld. En in Nederland laten we de steden ’s nachts onbenut: de infrastructuur, de gebouwen, het openbaar vervoer. Met een 24-uurseconomie gaat een stad pas echt renderen.”

Onderlaag houdt boel draaiende

Maar volgens bijzonder hoogleraar Filosofie en Denker des Vaderlands Marli Huijer past een 24-uurseconomie niet bij Nederland.

“Wij hebben een egalitaire samenleving, met goede arbeidsvoorwaarden, waardoor mensen niet drie banen nodig hebben om in hun onderhoud te voorzien. Het nachtwerk in Amerikaanse supermarkten en pizzeria’s wordt gedaan door de onderlaag van de samenleving omdat daar de salarissen zo laag zijn.  Zoiets moeten we niet in Nederland krijgen.”

Ook is het volgens Huijer niet goed voor de gezondheid van degenen die deze economie draaiende zouden moeten houden. “Als je je bioritme verstoort heeft dat een impact op je gezondheid, en kan dat tot ziektes  leiden.” Zo’n half miljoen Nederlanders werken ‘s nachts, volgens adviesbureau Déhora.

Voorlopig zijn de Nederlandse steden te klein voor een complete nachteconomie, zegt planoloog Hemel. Volgens hem is een rendabele 24-uurseconomie pas mogelijk bij steden vanaf vijf miljoen inwoners.

“Als het inwonertal van Amsterdam van 1 naar 2 miljoen zou verdubbelen, komen we al meer in de buurt. Nu lukt het Nederlandse musea niet eens om ’s avonds bezoekers te trekken. Mensen zitten liever thuis stamppot te eten. We zijn eigenlijk nog boerenpummels, en nog niet gewend aan het grootstedelijke leven.”

Hoe denk jij over dit thema? Doe mee aan onze poll.

Ik wil meer 24-uurs voorzieningen in mijn woonplaats

Ja

Nee

Anders