Wilders Politicus van het Jaar 2015 bij EenVandaag

De PVV-leider werd gekozen door leden van het opiniepanel van het televisieprogramma.

CDA-leider Buma feliciteert Wilders met zijn uitverkiezing. Foto Martijn Beekman / ANP

Geert Wilders heeft de publieksprijs Politicus van het Jaar 2015 van televisieprogramma EenVandaag gewonnen. Hij kreeg 25 procent van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde GroenLinks-leider Jesse Klaver met de steun van 14 procent van de 37.000 deelnemers. Volgens EenVandaag wordt Wilders door de respondenten vooral geroemd om zijn optreden rond de vluchtelingen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Politician of the Year 2015. Fantastic. Thank you Netherlands! https://t.co/EHmwhjeJQm

De peiling werd gehouden onder leden van het EenVandaag Opiniepanel. Die kregen een lijst voorgelegd met daarop 25 politici. De panelleden merkten de aanslagen in Parijs aan als belangrijkste politieke gebeurtenis. Op de tweede plek werd de vluchtelingenstroom gekozen en op plek drie de Griekse crisis.

In de top tien van de verkiezing eindigden vier leden van het kabinet: Jeroen Dijsselbloem, Klaas Dijkhoff, Mark Rutte en Lodewijk Asscher op respectievelijk plek drie tot en met zes. Samen kregen ze minder stemmen dan Wilders in zijn eentje. Ook Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Emile Roemer en Pieter Omtzigt haalden de beste tien.

Het is voor Geert Wilders na 2013 en 2010 de derde keer dat hij wint. Vorig jaar kreeg Frans Timmermans de prijs. De parlementaire pers kiest ook een politicus van het jaar - die wordt donderdag bekendgemaakt.

    • Bastiaan Nagtegaal