Twitter waarschuwt voor hack-poging

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Voor het eerst in haar geschiedenis waarschuwt Twitter voor een mogelijke hack van door buitenlandse regeringen gesteunde groepen. Het bedrijf heeft aan de gebruikers die mogelijk zijn getroffen een email gestuurd waarin staat dat de hackers hebben geprobeerd telefoonnummers email-adressen en IP-adressen te verkrijgen, meldt The Financial Times.

Volgens Twitter gaat het om een een kleine groep gebruikers, maar is de zaak nog in onderzoek. De waarschuwing komt op het moment dat de zorgen over cyber-aanvallen van buitenlandse mogendheden toch al fors waren toegenomen.

Bijvoorbeeld vanwege de hack van het personeelsbestand van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waar China van wordt verdacht. Ook wordt gevreesd voor de Syrian Electronic Army die eerder al accounts van nieuwsmedia heeft gekraakt en daar vervolgens valse berichten op verspreidde.

Twitteraars reageren verrast en ook met de nodige humor, zoals Mark Wodrich die zichzelf in zijn profiel omschrijft als “software security geek.”

Topman beleggingsfonds Third Avenue opgestapt

Het in problemen verkerende beleggingsfonds Third Avenue heeft zonder officiële mededelingen afscheid genomen van topman David Barse. Dat melden bronnen aan The Wall Street Journal, waaronder een beveiligingsmedewerker van het hoofdkantoor in New York. Volgens hem heeft Barse geen toegang meer tot het gebouw. Ook komen mails terug met de boodschap ‘undeliverable’.

Barse leidt Third Avenue al vanaf 1991 en moest afgelopen donderdag aankondigen dat het een belangrijk kredietfonds gaat sluiten waar op dit moment 789 miljoen dollar in zit. Met daarbij de boodschap dat investeerders in het fonds voorlopig maar beperkt bij hun geld kunnen.

Dat leidde tot de nodige onrust in de financiële wereld. CNBC vroeg zich zelfs af of dit een voorteken is van een nieuwe crisis. Barse hield zich onbereikbaar voor verder commentaar en blijkt nu zonder nadere toelichting dus weg te zijn bij Third Avenue.

Aanklager wil hulp publiek in breedband-zaak

In zijn zaak tegen de internetbedrijven Verizon, Cablevision en Time Warner Cable vraagt aanklager Eric Schneiderman het publiek hun internetsnelheid te testen en online te publiceren. Zo wil hij volgens persbureau Reuters onderzoeken of breedbandaanbieders niet een lagere snelheid leveren dan ze beloven.

“New Yorkers should get the Internet speeds they pay for. Too many of us may be paying for one thing, and getting another”

Daarom heeft Schneiderman een speciale internettest laten ontwerpen: Internethealthtest.org. Hij vraagt New Yorkers die test te doen, een screenshot te maken van de resultaten en die samen met een online formulier te publiceren.

De drie onderzochte bedrijven hebben eerder aangegeven dat ze er het volste vertrouwen in hebben de juiste internetsnelheden te leveren en dat ze alle medewerking zullen verlenen aan het onderzoek.

    • Arjan Meesterburrie