Vrouwen Saoedi-Arabië voor eerst in lokale raden

Bij de lokale verkiezingen in Saoedi-Arabië, waarbij vrouwen voor het eerst mochten meestemmen én zich verkiesbaar stellen, hebben zeker dertien vrouwen dit weekeinde een zetel bemachtigd. Dat gebeurde onder meer in de provincie Mekka. Nog eens zes andere vrouwen maken eveneens een zeer serieuze kans in een lokale raad te belanden.

„Zelfs als we maar één zetel hadden gehad, zouden we al trots zijn geweest”, sprak Sahar Hassan Nadief, een overtuigde feministe uit de westelijke provincie Jeddah, naderhand tevreden. „Eerlijk gezegd had ik er geen enkele verwacht.”

De overwinning is vooral symbolisch. Van de circa tien miljoen vrouwen lieten zich er slechts 119.000 registreren om te stemmen en schreven zich 979 in als kandidaat (op een totaal van 6.440). Daar moesten ze bovendien eerst toestemming voor krijgen van een mannelijke voogd.

Bij de 284 lokale raden waren in totaal 2.100 zetels te verdelen. Hoewel deze bestuurslaag amper macht heeft, is het wel de enige met gekozen vertegenwoordigers. Het was ook pas de derde keer in de geschiedenis dat er lokale verkiezingen werden georganiseerd in Saoedi-Arabië.

In lijn met de strikte scheiding tussen de seksen moesten vrouwen hun stem uitbrengen in aparte stembureaus. Vrouwelijke kandidaten mochten mannelijke kiezers ook niet direct aanspreken. Tijdens de campagne moesten ze op podia van achter een wand campagne voeren via projectoren en microfoons. (AFP, Reuters)