Vrij Nederland weekblad af, hoofdredacteur stapt op

VN wordt een maandblad. Een nu nog onbekend aantal banen verdwijnt.

'Vrij Nederland gaat vernieuwen', kondigde hoofdredacteur Van Exter aan.
'Vrij Nederland gaat vernieuwen', kondigde hoofdredacteur Van Exter aan.

Vrij Nederland (VN) verschijnt vanaf volgend jaar niet langer wekelijks, maar maandelijks als gevolg van bezuinigingen. Op de redactie gaat daardoor een nog onbekend aantal vaste arbeidsplaatsen verloren. Bovendien stapt hoofdredacteur Frits van Exter per 1 januari op.

De exacte datum waarop het blad niet langer wekelijks maar maandelijks verschijnt, is nog onbekend. Wel duidelijk is dat het in het tweede kwartaal van 2016 valt. De hoofdredactie wil meer inzetten door bron te worden van “dagelijkse opinies en inzichten bij het nieuws, geschreven door vertrouwde en nieuwe VN-medewerkers”. De site wordt gratis voor abonnees, langere artikelen gaan achter een betaalmuur, schrijft Van Exter:

“Het maandblad wordt het medium voor de beste journalistieke verhalen van langere adem. Daarbij laat VN zich, in inhoud en vorm, inspireren door zijn rijke traditie van profielen, reportages, interviews en reconstructies.”

Nieuwe vorm

VN kondigt verder aan een samenwerkingsverband voor onderzoeksjournalistiek op te zetten in samenwerking met “andere media en onderzoeksinstellingen”. Namen zijn nog niet bekendgemaakt. De nieuwe samenwerking, die zicht richt op multimediale projecten, zal ondergebracht worden onder een nieuwe organisatie, “mede gefinancierd uit publiek-private middelen”.

Het weekblad heeft het moeilijk, aldus Van Exter:

“Door de hoge omloopsnelheid van nieuws en meningen is het abonnement op een weekblad minder vanzelfsprekend geworden voor jongere lezers, van wie velen al het gevoel hebben dat zij tijd tekort komen.”

Van Exter heeft “het grootste vertrouwen in de toekomst van het vernieuwde VN”, schrijft hij in een nog te publiceren brief aan de lezers. Hij vindt het naar eigen zeggen na zeven jaar tijd om de verantwoordelijkheid over te dragen aan een opvolger.

De abonnees worden in het komende nummer geïnformeerd over de plannen, maandag is de reorganisatie aan de redactie medegedeeld.