Verhoor zussen en ex Holleeder niet in openbaar

Het is volgens de rechtbank van belang dat de vrouwen ‘uitvoerig’ kunnen verklaren.

oto uit 2014 van Willem Holleeder die de rechtbank van Haarlem verlaat, samen met zijn advocaat Stijn Franken. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie had het verzocht, maar de rechtbank besliste maandagmiddag anders: de zussen Sonja en Astrid Holleeder van Willem Holleeder en zijn ex Sandra Klepper hoeven vooralsnog niet in het openbaar tegen hem te getuigen. Ze worden eerst verhoord door de rechter-commissaris.

De rechtbank motiveerde z’n beslissing als volgt:

“De rechtbank acht het van doorslaggevend gewicht dat de getuigen in deze fase van het strafproces intensief kunnen worden bevraagd over hetgeen zij eerder tegenover de politie hebben verklaard. Daarvoor leent zich bij uitstek de beslotenheid van het kabinet van de rechter-commissaris.”

NRC-redacteur Jan Meeus, die Astrid Holleeder eerder dit jaar uitgebreid interviewde en de zaak-Holleeder volgt, noemt de beslissing “in de lijn der verwachting”.

Q5

Op de pro-formazitting in de zaak tegen Willem Holleeder op 4 december zei Holleeders advocaat Stijn Franken dat hij de drie vrouwen zeker twintig dagen per persoon wilde ondervragen. Dinsdag en woensdag moeten de eerste verhoren achter gesloten deuren plaatsvinden. Het proces zelf gaat verder op 12 februari.

In een andere rechtszaak begin december, het zogeheten Passageproces, werden de drie vrouwen wel al in het openbaar verhoord, waarbij ze verklaarden over Holleeder.

De rechtbank besliste ook over het horen van andere getuigen. Advocaat Franken had verzocht de anonieme getuige onder de codenaam ‘Q5’ aan de tand te mogen voelen. Hij zou informatie hebben uit gesprekken van criminele kopstukken over huurmoorden. Q5 wordt ook achter gesloten deuren gehoord, besloot de rechtbank.

    • Joram Bolle