‘Verdwenen’ Chinese zakenman duikt weer op

De Chinese Warren Buffett zou maandag aandeelhouders hebben toegesproken.

De Chinese zakenman Guo Guangchang van het conglomeraat Fosun International op een bijeenkomst in Lissabon in 2014. Foto Migual A. Lopes/EPA

De topman van het Chinese conglomeraat Fosun Guo Guangchang is maandag weer opgedoken. De miljardair die bekend staat als de Chinese Warren Buffett zou enkele dagen zoek zijn geweest, maar sprak volgens persbureau AFP maandag aandeelhouders toe.

De handel in het aandeel Fosun werd vorige week stilgelegd na berichtgeving in de media dat Guo Guangchang donderdag op de luchthaven van Shanghai door de politie zou zijn in afgevoerd in verband met een corruptie-onderzoek. Waarom Guo Guangchang nu weer is vrijgelaten is onduidelijk. De Chinese overheid heeft nog geen details over het onderzoek bekendgemaakt.

Zoals gepland kon maandag op de beurs van Shanghai ook weer gehandeld worden in het aandeel Fosun. De terugkeer van de zakenman kon echter niet verhinderen dat de koers kort na opening met zo’n 10 procent inzakte.

Anti-corruptiecampagne

De Chinese president Xi Jinping lanceerde kort na zijn aantreden in 2013 de grootste anti-corruptiecampagne in de geschiedenis. Onze correspondent Oscar Garschagen schreef daarover:

” Dit jaar zijn 46.000 partijbestuurders, onder wie generaals, ministers en de top van energiegigant Sinapoc, bestraft. De campagne die als een golfbeweging door China trekt, omvat ook het particuliere zakenleven, vaak de bron van steekpenningen in ruil voor vergunningen om bedrijven te beginnen, investeringen te doen en kapitaal uit te voeren naar het buitenland.”

Het conglomeraat Fosun is onder meer eigenaar van de Franse hotelketen Club Med.

    • Jorg Leijten