Turkije trekt deel troepen terug uit Noord-Irak

De Iraakse regering beklaagde zich vrijdag bij de VN-Veiligheidsraad over de Turkse aanwezigheid.

Iraakse burgers voeren actie tegen de Turkse aanwezigheid in het noorden van hun land.
Iraakse burgers voeren actie tegen de Turkse aanwezigheid in het noorden van hun land. Foto Ahmad Al-Rubaye / AFP

Turkije heeft maandag een deel van zijn troepen teruggetrokken uit het noorden van Irak. Dat besluit is genomen nadat de Iraakse regering zich daarover beklaagde, zo melden bronnen in het Turkse leger aan persbureau Reuters. Voor het weekeinde zei de Turkse president Tayyip Erdogan nog dat hij geen gehoor zou geven aan de oproep.

In een poging de Turkse militairen uit het kamp nabij Mosul te krijgen, vroeg de regering van Irak vrijdag de VN-Veiligheidsraad om hulp. Het land ziet de inzet van de troepen als een “schending van de internationale normen en wetten”. De Iraakse president Fouad Massoum noemde de komst van nieuwe troepen “een inval”.

De groep soldaten waarover Turkije en Irak nu al een kleine twee weken ruziën is enkele honderden soldaten groot. Volgens Turkije zijn de militairen niet in Irak om te vechten, maar om bescherming te bieden aan de soldaten die Iraakse en Koerdische strijders te trainen. Die trainers zouden al meer dan twee jaar in Noord-Irak actief zijn, zo schreven Turkse kranten eerder.