Drie jaar cel voor zes Tunesiërs wegens homoseksualiteit

Na hun celstraf worden de zes studenten vijf jaar verbannen uit hun woonplaats.

Foto iStock

Zes studenten uit Tunesië zijn wegens homoseksualiteit veroordeeld tot drie jaar cel. Daarnaast mogen ze na hun straf vijf jaar lang niet wonen in Kairouan, waar ze studeerden. Dat meldt de Huffington Post Maghreb-Tunisie.

De rechter heeft de zes mannen daarmee de maximaal mogelijke celstraf opgelegd. Hedi Sahly, van de organisatie Shams die ervoor pleit homoseksualiteit in Tunesië toe te staan, reageert geschokt tegen de Huffington Post:

“Na eerder al anale testen, brengt deze verbanning van homoseksuelen uit een stad Tunesië nog verder terug naar de Middeleeuwen.”

De advocaat van de zes veroordeelden heeft gezegd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Een woordvoerder van de regering zei volgens AFP tegen een lokale radiozender: “Onze taak is het uitvoeren van de wet.”

Vaker veroordelingen

In september werd een andere Tunesische man opgepakt en ondervraagd voor zijn rol in een moordzaak. De man ontkende, maar gaf wel toe seks te hebben gehad met het slachtoffer. Daarbij moest hij van de politie een anale test ondergaan.

Hij werd veroordeeld tot een jaar cel wegens homoseksualiteit, maar in november op borgtocht vrijgelaten. Dinsdag dient zijn beroep tegen de veroordeling. Door verschillende mensenrechtenorganisaties werd de verplichting tot een anale test scherp veroordeeld, schrijft de Huffington Post.

    • Joram Bolle