KNVB begint onderzoek naar eigen WK-bid na mogelijke betaling aan stemmenronselaar

Voetbalbond KNVB gaat een onderzoek doen naar de mogelijke betaling van geld voor het ronselen van stemmen rondom de biedingsprocedure voor het WK 2018. Via de Belgische vereniging zonder winstoogmerk Beltomundial zou in 2009 10.000 euro zijn betaald aan de Guinees Amadou Diallo om België en Nederland aan het WK 2018 te helpen, zo meldde de Volkskrant zaterdag.

Volgens de KNVB heeft de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA eerder al de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 onderzocht en werd niets verdachts aangetroffen. FIFA-regels verbieden dat personen die gelieerd zijn aan FIFA-bestuurders persoonlijke voordelen geboden worden. Toch meldt de KNVB dat „alle documenten rond de procedure van het WK-bid nogmaals worden doorgelicht”.

Met het overmaken van geld aan Amadou Diallo zou Beltomundial hebben geprobeerd via hem andere landen te overtuigen voor het WK-bid van Nederland en België te stemmen. In dezelfde periode zou hij als assistent van de in 2012 levenslang geschorste Qatarese FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hammam ook Afrikaanse bondsvoorzitters omgekocht hebben, om zo Qatar aan het WK van 2022 te helpen.

De Belgische bond KBVB heeft erkend dat een vergoeding is betaald voor „reiskosten en lobbywerk”. Volgens de Nederlander Harry Been, bestuurslid van de stichting WK Kandidatuur 2018, gebeurde er „niets onreglementairs”. „De sfeer van de kandidatuur was er een waarin we het op onze manier wilden doen. Binnen de perken.” (NRC)