Shell schrapt 2800 banen vanwege overname BG

De banenreductie komt bovenop de 7.500 banen die al worden geschrapt bij het oliebedrijf

Foto: Reuters/Yuya Shino

Shell verwacht 2.800 banen te schrappen als gevolg van de overname van het Britse gasbedrijf BG. Dat maakte de Brits-Nederlandse oliereus bekend, vlak nadat duidelijk werd dat de Chinese autoriteiten als laatste toestemming hebben gegeven voor de deal, de grootste overname van het energieconcern ooit.

De banen die verdwijnen komen overeen met 3 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen bij Shell (94.000) en BG (5.000). De banenreductie komt bovenop de 7.500 banen die al worden geschrapt vanwege de aanhoudend lage olieprijs, zoals deze zomer werd aangekondigd.

De ontslagen zijn volgens Shell nodig om de ingecalculeerde voordelen van de overname van BG ook te kunnen halen. Toen Shell de overname in april aankondigde, stond de olieprijs nog op 60 dollar per vat. Inmiddels is die gedaald tot onder de 40 dollar, wat zijn weerslag heeft op de winstgevendheid van zowel Shell zelf als van BG, dat zowel olie als gas wint. Na de integratie van BG verwacht Shell ongeveer 3,5 miljard euro op jaarbasis te besparen.

Eerder gaven Brazilië, de Europese Commissie en Australië al toestemming voor de overname. China was de laatste horde. Nu moet Shell alleen nog langs de aandeelhouders om de overname van BG definitief te maken.

Omdat de overname deels in aandelen Shell wordt betaald, wordt het bod van Shell voor aandeelhouders van BG steeds onaantrekkelijker. Bij de aankondiging in april was het bod nog 70 miljard dollar waard, inmiddels is dat – door aanhoudende koersdaling bij Shell – nog maar zo’n 53 miljard dollar, blijkt uit berekeningen van financieel persbureau Bloomberg.

Het aandeel Shell verloor dit jaar 34 procent in waarde, als gevolg van de scherpe daling van de olieprijs. Die staat op het laagste punt in 7 jaar. De hele olie-industrie kampt overigens met koersdalingen.

Shell wordt met de overname van BG minder afhankelijk van olie. Het gecombineerde bedrijf wordt onder meer de grootste producent van vloeibaar gas (lng) ter wereld. Shell gaat er nog steeds van uit dat de overname begin volgend jaar helemaal wordt afgerond. Als dat alsnog mislukt, moet Shell 750 miljoen euro boete betalen aan BG. Waar precies de banen worden geschrapt, wordt in de loop van het jaar bekend.

    • Eva Smal