Schoten bij de stembus

Foto Marco Longari / AFP

Om de hoek bij de Baya Dombia-school duiken inwoners van de moslimwijk in Bangui weg voor geweerschoten. In de school was een stemlokaal gevestigd voor het grondwettelijk referendum, dat gisteren gehouden werd. Twee mensen kwamen door kogels om het leven. Een meerderheid vóór het referendum zal een nieuwe stap betekenen voor de Centraal-Afrikaanse Republiek: de grondwet voorziet dan in de vorming van een senaat, een kiesraad en grotere zeggenschap voor het parlement. Toch bleek uit de roerige stembusgang in hoofdstad Bangui dat stabiliteit niet vanzelfsprekend is. In de moslimwijk PK5 bestoken christelijke en islamitische milities elkaar. Van de 4,8 miljoen inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek hadden ruim 2 miljoen zich laten registreren om te stemmen.