Saoedi-Arabië kondigt wapenstilstand aan in Jemen

Eerdere bestanden in Jemen werden kort na intreding al geschonden.

Jemenieten zitten op straat in het oude centrum van de hoofdstad Sana'a.
Jemenieten zitten op straat in het oude centrum van de hoofdstad Sana'a. Foto: Yahya Arhab / EPA

Dinsdagmiddag om 12.00 lokale tijd treedt in Jemen een staakt-het-vuren in werking. Dat heeft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië maandagavond aangekondigd volgens persbureau Reuters.

Het bestand valt samen met de start van de vredesbesprekingen onder leiding van de Verenigde Naties in Genève. De coalitie liet weten dat het om 12:00 uur ‘s middags stopt met bombarderen, maar zich wel het recht voorbehoudt om te reageren op agressie van de Houthi-rebellen.

Eerdere bestanden snel geschonden

Het is de derde keer dat een staakt-het-vuren wordt afgekondigd. Bij de vorige besprekingen werd het bestand echter al snel geschonden. In juli bombardeerde de Saoedische luchtmacht al verder, nog geen 24 uur nadat een humanitair bestand in werking was getreden. Het staakt-het-vuren was bedoeld om de straatarme bevolking van Jemen van noodhulp te voorzien.

Een sunnitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardeert de shi’itische Houthi-rebellen in Jemen. De Houthi’s namen in september 2014 de Jemenitische hoofdstad Sana’a in en verdreven de toenmalige president Hadi, om vervolgens grote delen van het land te veroveren.

Riyad ziet de Houthi’s als een vooruitgeschoven pion van aartsvijand Iran en bombardeert Houthi-stellingen sinds maart dit jaar. In de coalitie vechten verschillende Arabische landen mee, waaronder Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Het oorlogsgeweld kostte aan ongeveer 6.000 Jemenieten het leven.