PSV treft Atlético in achtste finales Champions League

De Eindhovenaren ontlopen grootmachten zoals Real Madrid, FC Barcelona en Bayern München.

Secretaris-Generaal Gianni Infantino van de UEFA toont het lootje van PSV. Foto Fabrice Coffrini / AFP

PSV treft in de achtste finales van de Champions League Atlético Madrid, de finalist van vorig jaar. De Eindhovenaren ontlopen daarmee grootmachten zoals Real Madrid, FC Barcelona en Bayern München. PSV begint 24 februari met een thuiswedstrijd en gaat op 15 maart op bezoek in Madrid.

De ploeg van trainer Philip Cocu plaatste zich vorige week na een zwaarbevochten 2-1 overwinning op CSKA Moskou voor de achtste finales van de Champions League. Daardoor eindigde de landskampioen achter het Duitse Wolfsburg als tweede in een lastige poule met verder Manchester United (derde) en CSKA Moskou (vierde).

Twitter avatar PSV PSV Davy Pröpper kijkt uit naar een ‘mooie wedstrijd’: “We zullen op ons best moeten zijn om kans te maken.” https://t.co/PsOVGNaCSM

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2006-2007 dat een Nederlandse club vertegenwoordigd is in de knock-outfase van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Ook toen was het PSV dat wist te overwinteren. Onder coach Ronald Koeman werd in de achtste finales Arsenal verslagen, waarna in de kwartfinale uitschakeling volgde tegen Liverpool.

Een volksclub vol passie en inzet

De Europese overwintering leverde de ploeg van coach Phillip Cocu tot nu toe al 22,5 miljoen euro op aan overwinningspremies. PSV won in 197 de Europa Cup 3, voorloper van de huidige Europa League. Tien jaar later volgde winst in de Europa Cup 1, de huidige Champions League.

Atlético is een van de vier grote clubs uit Madrid, naast Real, Rayo Vallecano en Getafe. Coach van de volksclub is de Argentijnse oud-international Diego Simeone. Hij leidt Atlético zoals hij vroeger zelf voetbalde: met veel passie, inzet en hart voor de club. De tienvoudig kampioen van Spanje bezet achter Barcelona de tweede plaats in de Primera Division.

In 2008 verloor PSV kansloos van Atlético

De belangrijkste spelers in de ploeg die een traditie heeft van grote spitsen: de Fransman Antoine Griezmann en het Spaanse clubidool Fernando Torres. Bekende spelers uit het verleden: Luis Aragones en de Portugees Paolo Futre.

Twitter avatar PSV PSV Jeffrey Bruma: “Atlético gaat echt voor elkaar door het vuur, maar we hebben laten zien dat we kunnen stunten.” https://t.co/jXC8DE327j

Atletico won de wereldbeker in 1974 en was winnaar van de UEFA Cup in 2010 en 2012. Vorig jaar speelde de club de finale van de Champions League, tegen Real Madrid. Na verlenging verloor Atlético met 4-1.

De ploeg eindigde in de eerste ronde van de Champions League als eerste in een groep met Benfica, Astana en Galatasaray. PSV speelde in 2008 in de groepsfase tegen Atlético. PSV verloor beide duels: thuis met 3-0 en uit met 2-1.

Een overzicht van de volledige loting

 • PSV Eindhoven - Atlético Madrid
 • AA Gent - VfL Wolfsburg
 • AS Roma - Real Madrid
 • Paris Saint-Germain - Chelsea
 • Arsenal - FC Barcelona
 • Juventus – Bayern München
 • Benfica - Zenit St. Petersburg
 • Dinamo Kiev - Manchester City
  • Maarten Scholten
  • Joost Pijpker