Prachtige Bach en breekbare liederen bij Bachvereniging

Geen Weihnachtsoratorium tijdens de kersttournee van de Nederlandse Bachvereniging. De voortreffelijke dirigent Jos van Veldhoven koos andere kerstcantates van Bach, zonder het kerstverhaal. Geen Jozef en Maria, geen os en ezel, geen drie koningen, geen engelenkoren. Echte kerstsfeer is er wel. Vanuit de verte klinken a cappella oude breekbare kerstliederen: In dulci jubilo en Es ist ein Ros entsprungen.

De Bachcantates worden afgewisseld met sprankelende Italiaanse instrumentale kerstmuziek van Giuseppe Torelli en van Pietro Locatelli, de violist en componist die van 1729 tot 1764 in Amsterdam woonde. Als leraar en leider van zijn Collegium Musicum maakte hij deel uit van de toenmalige grachtengordelelite. Van hem klinkt de Pastorale uit het Kerstconcert opus 1, nr 8. De herders liggen bij nachte met hun schaapjes in het veld, vredig, loom en lieflijk.

De prachtig gezongen cantates van Bach vieren jubelend feest in het schallende en tetterende Jauchzet Gott in allen Landen en het plechtige Gloria in excelsis Deo. Imposant is Unser Mund sei voll Lachens. Ze wijzen vooral op de betekenis van de geboorte van Jezus: God is mens geworden om ons te verlossen. Bachs beeldende pastorale muziek in Süsser Trost, mein Jesus kömmt overtreft de Italianen verre en beroert, ook dankzij de met zilveren stem intens zingende sopraan Maria Keohane, ieders hart. Dat universele en eeuwige van de componist, die daar nu God lovend in de hemel het orgel bespeelt, dat is het geniale van Bach.

    • Kasper Jansen