Overheid pakt adresfraude via advertentiewebsites aan

De afgelopen maanden zijn er al honderd advertenties verwijderd, met malafide aanbiedingen.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Marktplaats moet voortaan advertenties verwijderen waarin op illegale wijze woningen worden gevraagd of aangeboden. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken maandagmiddag bekend.

Het gaat om advertenties waarin iemand bijvoorbeeld vraagt naar een inschrijfadres zonder dat diegene daar daadwerkelijk komt wonen. Of om woningen die te huur worden aangeboden, terwijl een huurder zich er niet in kan schrijven. Volgens het ministerie zijn er door speurwerk van ambtenaren al zo’n honderd advertenties van Marktplaats verwijderd. Ook met 2dehands.nl heeft het ministerie afgesproken dat dit soort advertenties weggehaald moeten worden.

Nadat de fraude is ontdekt krijgt de plaatser een bericht dat zijn advertentie illegaal is. De gemeente waar het adres zich bevindt, wordt vervolgens, indien mogelijk, ingelicht en onderzoekt het adres.

Uitkering

De overheid maakte in 2014 13 miljoen euro per jaar vrij om adresfraude via huisbezoeken op te sporen. Die maatregel moest per jaar 42 miljoen euro opleveren. De overheid hoopte er 15.000 fraudeurs per jaar mee te vinden en per fraudeur gemiddeld 2.800 euro te krijgen. Mensen plegen adresfraude onder meer om voor uitkeringen in aanmerking te komen of voor opsporingsinstanties verborgen te blijven.

    • Joram Bolle