Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NZa: zorgverzekeraars informeren slecht

Bij Zilveren Kruis, onderdeel van de grootste verzekeraar Achmea, werd bijna eenderde van de vragen verkeerd beantwoord.

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.
De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. Foto Erik van 't Woud/ANP

De meeste zorgverzekeraars informeren hun klanten onjuist bij telefonische vragen over de ziektekostenpolissen. Bij Zilveren Kruis, onderdeel van de grootste verzekeraar Achmea, werd bijna eenderde van de vragen verkeerd beantwoord.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder liet 1.500 maal naar zorgverzekeraars bellen, waarbij bleek dat gemiddeld één op de vijf vragen verkeerd werden beantwoord. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen.

Maatregelen

De NZa kondigt “passende maatregelen” aan omdat zij de uitkomsten onvoldoende vindt. “Juist tijdens de overstapperiode moeten burgers volledige en juiste informatie krijgen om een keuze voor een zorgpolis te kunnen maken”, stelde de toezichthouder maandagmiddag in een schriftelijke verklaring.

De kleine verzekeraars blijken beter vragen over polissen te beantwoorden dan de grote verzekeraars. Twee zorgverzekeraars beantwoorden 90 procent van de vragen correct; dit waren Zorg en Zekerheid en De Friesland Zorgverzekeraars. De twee laagst scorende verzekeraars zijn tegelijk de twee grootste verzekeraars van het land: Achmea en VGZ. Marktleider Achmea beantwoordde een kwart van de vragen onjuist. Bij Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, werden zelfs 31 procent van de vragen verkeerd beantwoord.

In totaal zijn 43 merken van 10 verschillende verzekeraars gebeld door zogeheten ‘mystery callers’ van enquetenbureau TNS NIPO. Ieder merk is gemiddeld 35 keer gebeld. Bij ieder telefoongesprek werden tien dezelfde vragen gesteld.