NZa start onderzoek bij HagaZiekenhuis

De toezichthouder onderzoekt of het ziekenhuis in 2012 te hoge medicijnkosten declareerde.

Foto: Koen van Weel / ANP

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een onderzoek gestart bij het HagaZiekenhuis. De toezichthouder onderzoekt informatie waaruit zou blijken dat het Haagse ziekenhuis te hoge medicijnkosten heeft gerekend, waardoor het mogelijk te veel geld heeft ontvangen.

Volgens het HagaZiekenhuis gaat het om de declaratie van “een enkel duur geneesmiddel” in 2012. Een woordvoerder van het ziekenhuis kon geen nadere informatie geven over het bewuste geneesmiddel.

Interne controle en administratie ‘ontoereikend’

De NZa meldt dat het de afgelopen jaren signalen heeft opgevangen dat bij meerdere ziekenhuizen de interne controle en de manier waarop de administratie is georganiseerd “ontoereikend” is. Vorig jaar werd al een onderzoek gestart naar twee andere ziekenhuizen. Dit onderzoek loopt nog. Begin 2016 verschijnen de resultaten van een rondvraag bij ziekenhuizen over de administratieve gang van zaken bij de ziekenhuizen.

Als te hoge medicijnkosten worden opgegeven, kan dit de zorg duurder maken doordat zorgverzekeraars dit uiteindelijk doorberekenen in de premies. Als blijkt dat dit bij het HagaZiekenhuis is gebeurd, kan de NZa een boete of dwangsom opleggen.

Het is ongebruikelijk dat de NZa een ziekenhuis bij naam noemt, op het moment dat het wordt onderzocht. In het geval van het HagaZiekenhuis is er volgens een woordvoerder van de NZa onderling overleg geweest. Toen bleek dat het HagaZiekenhuis zelf ook met een verklaring zou komen, besloot de NZa de zorgaanbieder bij naam te noemen.

    • Sjoerd Klumpenaar