Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Merkel: ‘Minder asielzoekers naar Duitsland’

Dit jaar kwam een recordaantal migranten naar Duitsland. Hoeveel er nu mogen komen, zei Merkel niet.

Merkel na haar toespraak.
Merkel na haar toespraak. Foto Ralph Orlowski / Reuters

Het congres van de christendemocratische CDU steunt in overgrote meerderheid de koers van hun partijvoorzitter, bondskanselier Angela Merkel op het terrein van asielbeleid. Dat bleek uit een stemming maandagmiddag op het congres in Karlsruhe over een resolutie van het partijbestuur.

Tijdens haar toespraak op het congres zei Merkel dat Duitsland minder asielzoekers toe zal laten. De eis van het stellen van een bovengrens aan het aantal asielzoekers uit verschillende vleugels van de partij zorgde de afgelopen weken voor spanning. Maar gisteren kwam Merkel haar critici een beetje tegemoet. In de concept resolutie kwam het zinnetje te staan:

“We zijn vastbesloten de toestroom van asielzoekers en vluchtelingen door effectieve maatregelen merkbaar te verminderen.”

De bondskanselier zei verder ervan overtuigd te zijn dat Europa deze “historische test” zal doorstaan. En Merkel herhaalde haar mantra dat Duitsland de opvang van zoveel immigranten aankan, “wir schaffen das”.

Staande ovatie

Na haar speech kreeg Merkel een minuten durend applaus:

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn 9 minuten applaus voor #Merkel. Dagvoorzitter: dat betekent dat we verenigd achter onze partijvoorzitter staan. https://t.co/0vUpRSxzW9

Een rij sprekers verzekerde het congres vervolgens dat het zeer goed is rekening te houden met de zorgen van de burgers, maar dat het beter is de lijn van Merkel te volgen.

Een enkeling oefende nog kritiek op Merkel. Zo was er een spreker uit zuidelijk Duitsland die het betreurde dat Merkel niets gezegd had over de “beschermwaardigheid van het ongeboren leven”. Hij was ook van mening dat de staat de controle over het asielbeleid heeft verloren, en dat Merkel met haar “wir schaffen das” wetten buiten werking heeft gesteld.

Morele plicht

Merkel motiveerde haar houding met de opvatting dat hulp geven aan mensen in nood voortkomt uit de basisprincipes van haar partij en het christelijk geloof. Ze sprak in dit verband van een humanitaire imperatief: een verwijzing naar de ‘categorische imperatief’ van de filosoof Kant. In de politieke praktijk van Merkel betekent dit: Duitsland heeft de morele plicht vluchtelingen hulp en ondersteuning te bieden.

Haar voorgenomen strengere migratiepolitiek heeft onder meer te maken met onrust binnen haar partij. Sommigen vinden Merkels asielpolitiek te slap en vrezen dat Duitsland het aantal migranten niet aankan.

Recordaantal

Duitsland is het Europese land met het meest ruimhartige immigratiebeleid. Alleen dit jaar al zijn er ruim 900.000 migranten naar het land toegekomen. In totaal zullen er in 2015 zeker meer dan een miljoen Duitsland binnenkomen: een recordaantal.

Merkel bekritiseerde rijke landen in haar toespraak. Het gebrek aan geld voor het vluchtelingagentschap van de VN en het Wereldvoedselprogramma noemde ze “onacceptabel en onvergeeflijk”.