Franse leraar neergestoken - aanvaller riep ‘in naam van IS’

De voortvluchtige verdachte viel aan met een gevonden hobbymes en schaar.

Hulpdiensten bij de kleuterschool in Aubervilliers
Hulpdiensten bij de kleuterschool in Aubervilliers Foto Charles Platiau / Reuters

Update 17.13 uur: de Franse leraar blijkt de aanval verzonnen te hebben.

In een voorstad van Parijs is een leraar van een kleuterschool aangevallen. De voortvluchtige verdachte riep tijdens de aanval met een scherp object dat hij namens terreurgroep IS handelde. Dat meldt persbureau Reuters.

Het incident gebeurde rond 7.30 uur op de Jean-Perrinschool in Aubervilliers (Seine-Saint-Denis), toen de leraar in een leeg klaslokaal zijn les aan het voorbereiden was. Hij is met een mes of een ander scherp object geraakt in de keel. Het 45-jarige slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

Een prefect van de lokale overheid heeft gezegd nog geen conclusies te kunnen trekken over de aard van de aanslag. De aanvaller, die een bivakmuts droeg, heeft in de school een hobbymes en een schaar gevonden. Tijdens de aanval riep hij “Dit is Daesh, dit is een waarschuwing”. Daesh is de term die door de Franse overheid wordt gebruikt om terreurgroep IS aan te duiden. De verdachte is nog voortvluchtig.

In het laatste nummer van Dar-al-Islam, een Franstalig propagandatijdschrift van IS, stond een artikel waarin het Franse onderwijssysteem wordt aangevallen. Onderwijzers worden “vijanden van Allah” genoemd, die secularisme onderwijzen en “een open oorlog voeren tegen het Islamitische gezin”.

De sectie van het Franse Openbaar Ministerie die zich bezighoudt met terreur leidt het onderzoek.