Leger Nigeria doodt tientallen shi’itische moslims

Soldaten vielen huizen van Islamitische Beweging binnen na een moordpoging op hun stafchef.

Het Nigeriaanse leger op archiefbeeld. Foto Reuters

Het Nigeriaanse leger heeft tientallen shi’itische moslims gedood bij vuurgevechten afgelopen weekend in de stad Zaria in Noord-Nigeria. Dat meldt Reuters.

Volgens het Nigeriaanse leger zouden leden van de organisatie Islamitische Beweging zaterdag een konvooi met daarin Tukur Buratai, stafchef van het Nigeriaanse leger, hebben tegengehouden en geprobeerd hebben hem te doden.

Een dag later viel het leger huizen en gebouwen binnen van leden van de beweging. Ze arresteerden leider Ibrahim Zakzaky van Islamitische Beweging en doodden veel van zijn aanhangers.

Verschillende aantallen

De gemelde aantallen doden lopen uiteen. De baas van het ziekenhuis in Zaria had het tegenover Reuters over zestig doden. Islamitische Beweging beweert dat er honderden doden gevallen zijn. Nigeriaanse media en mensenrechtenactivisten houden het volgens Reuters op twintig doden.

Bij een vuurgevecht vorig jaar tussen het leger en Islamitische Beweging kwamen volgens Zakzaky dertig mensen om. Twee weken geleden werden 22 shi’itische moslims slachtoffers van de sunnitisch-islamitische terreurgroep Boko Haram, bij een zelfmoordaanslag. Islamitische Beweging is geïnspireerd door de shi’itisch-islamitische revolutie in Iran in 1979.

Dat land heeft de actie van Nigeria veroordeeld. De vertegenwoordiger van Nigeria in Iran is bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden voor uitleg.

    • Joram Bolle