Leg eens een ei op je 64ste

In 1956 werd ze op geringd. Op Midway, aan het eind van de keten Hawaii-eilanden in de Grote Oceaan. Nu, op 64-jarige leeftijd, verbaast ze de wereld: Wisdom, een Laysanalbatros. Na omzwervingen op zee is ze terug in de kolonie op haar geboorte-eiland. Daar legde zij vorige week een ei. De oudste albatros, naast Midway, die een ei heeft gelegd was de 61-jarige Grandma, een noordelijke koningsalbatros. De gemiddelde Laysanalbatros wordt in de dertig. De oude dame Wisdom heeft dit jaar dus weer gedanst. Want zo gaat dat, bij de balts van deze albatrossen. Stapje naar links, stapje naar rechts, de flapvoeten hoog opgetrokken, de kop in de gestrekte nek. Swingend buigen en springen, bijna borst aan borst met de synchroon bewegende partner. En dat als meervoudig weduwe tegenover haar jongere man. Deze senior is nog lang niet aan de geraniums toe. Voorlopig zit ze op haar ei, het 37ste, om in februari hopelijk weer een record te halen: met uitgekomen jong.