Krijgt hij acht jaar cel voor zeven tweets?

Wereldleiders zetten zich in voor activist Pu, die vandaag terechtstaat. Tot nu toe vergeefs.

Mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang verschijnt vandaag voor de rechter. Foto Elizabeth Dalziel/AP

Acht jaar gevangenis voor zeven tweets, waarin op sarcastische toon de Communistische Partij van China wordt bekritiseerd. China’s bekendste advocaat van dissidenten, Pu Zhiqiang (50), heeft bij het schrijven van een paar berichten op internet nooit kunnen bevroeden dat hij daarmee een lange gevangenisstraf zou riskeren. De charismatische jurist met zijn basstem is immers al zo lang een luis in de pels van de Communistische Partij van China.

Maandag begint – na negentien maanden voorarrest in afzondering – eindelijk zijn proces, ondanks stille diplomatie en pressie van een reeks wereldleiders, onder wie president Obama en bondskanselier Merkel. Ook Nederland heeft zich vergeefs sterk gemaakt voor de uitgesproken Pu. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft 36 Amerikaanse, Europese en Aziatische ambassadeurs opgeroepen te protesteren bij het gerechtsgebouw en zijn onmiddellijke vrijlating te eisen, omdat hij in voorarrest niet is behandeld voor zijn ziekte, diabetes.

Maar de autoriteiten zijn onvermurwbaar in hun voornemen de jurist, die internationaal bekend werd als advocaat van Ai Weiwei, ten voorbeeld te stellen aan het Chinese advocatencorps.

Zijn campagnes tegen de werkkampen en de landonteigeningen werden nog gedoogd uit een soort politiek opportunisme. De zaak voor een moeder die werd gearresteerd omdat zij de verkrachters van haar dochter had aangeklaagd, haalde zelfs de voorpagina’s van de staatsmedia.

Vertalingen van enkele tweets van Pu op basis waarvan hij nu wordt vervolgd (bron NRC en Quartz):

Zoektocht naar misstappen

Pu werd in mei 2014 aangehouden na een besloten bijeenkomst in Beijing ter herdenking van de honderden slachtoffers van de onderdrukking van de Tiananmen-demonstraties van 1989. Pu was destijds een van de studentenleiders. Tijdens het daaropvolgend onderzoek – in feite een zoektocht naar vermeende seksuele en fiscale misstappen – bleek dat hij hard aangepakt zou worden. Die speurtocht leverde uiteindelijk slechts zeven tweets op die in de ogen van justitie „misdadig” zijn en reden vormen hem te vervolgen wegens „het verstoren van de orde” en „aanzetten tot etnische verdeeldheid”.

In de tweets bespot hij de wijze waarop de autoriteiten reageren op een groot treinongeluk bij Wenzhou, de explosies op een chemisch complex in Dalian en de vervuiling van de Oost-Chinese Zee na een breuk in een oliepijpleiding. De expliciete boodschap van deze berichten was dat de partijbestuurders „incompetente, machtsbeluste dwazen” zijn.

Pas echt gevoelig terrein betrad hij met tweets over Tibet en de Oeigoeren in Xinjiang. Over het dwingen van Tibetaanse lama’s om in tempels portretten op te hangen van Mao Zedong, Deng Xiaoping en Xi Jinping. En om de islamitische Oeigoeren te dwingen hun baarden af te scheren. „Zijn de Han-Chinezen gek geworden of zijn hun leiders gek geworden”, vroeg hij. Ook legde hij een verband tussen de Han-Chinese „koloniale repressie” van de Oeigoerse minderheid en de recente terreuraanslagen.

In de week dat Pu wordt berecht, zal president Xi Jinping op een grote internetconferentie, waar ook de top van Google, Microsoft en Twitter aanwezig zijn, een lofzang houden op „de vrijheid van het Chinese internet”.

Lees ook: ‘Terreurdreiging VS is binnenlands’ en Terrorist profiteert van wapenlobby en Zo verslaafd is Amerika aan vuurwapens