KLM verbetert verbinding met India door deal met Jet

De overeenkomst maakt volgens president-directeur Pieter Elbers een einde aan de “witte vlek” op de wereldkaart van KLM.

Foto: Paul Nelhams/Flickr

KLM heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways voor drie dagelijkse vluchten van Schiphol naar India. Jet Airways verlegt het Europese knooppunt van Brussel naar Amsterdam.

De overeenkomst maakt volgens Pieter Elbers, president-directeur van KLM, een einde aan de “witte vlek” op de wereldkaart van KLM. Elbers:

“Hiermee bereiken we een volgende mijlpaal.”

Het gaat om een codeshare-overeenkomst vanaf eind maart 2016, waarbij maatschappijen vluchten delen en allebei onder hun eigen naam aanbieden aan passagiers. KLM verbindt zich twee keer per dag aan een vlucht naar Delhi (1 vlucht van KLM, 1 vlucht van Jet) en één keer per dag aan een vlucht naar Mumbai (vlucht van Jet). Passagiers uit de VS en Europa kunnen hierdoor op Schiphol makkelijk overstappen op vluchten naar India.

Andersom krijgt Jet Airways nu dertig bestemmingen in Europa ‘achter’ Amsterdam en elf bestemmingen in de Verenigde Staten en Canada. Het gaat om vluchten die worden uitgevoerd door KLM en de Amerikaanse partner Delta en worden voorzien van een etiket van Jet Airways.

jetroutes

KLM wilde al langer voet aan de grond krijgen in India, na China de grote groeimarkt in de mondiale luchtvaart. Nederland en India onderhouden intensieve handelsrelaties, er zijn 190 Indiase bedrijven gevestigd in Nederland.

In een gezamenlijk persbericht van KLM en Delta zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan dat de samenwerking grote kansen biedt voor de regio Amsterdam en Nederland. Van der Laan:

“Voor Indiase bedrijven zijn we de grootste hub in continentaal Europa. Daarnaast willen veel Europese bedrijven profiteren van de mogelijkheden die India biedt met haar economische groei van bijna acht procent. Als knooppunt voor de hele wereld kan Schiphol hier een belangrijke rol in spelen.”

In een eigen persbericht toont Jet zich verheugd te gaan vliegen op “one of the great cities of the world”.

Jet Airways, opgericht in 1993 en gevestigd in Mumbai, is na budgetmaatschappij IndiGo de grootste luchtvaartmaatschappij van India. De maatschappij vliegt met een vloot van 115 relatief jonge vliegtuigen op 51 bestemmingen in Inda en 22 in de rest van de wereld. Jet Airways maakt deel uit van de alliantie rond Etihad Airways uit Abu Dhabi, Etihad Airways Partners en heeft daarom ook goede verbindingen met de Golfregio. KLM krijgt voor tien Indiase bestemmingen een codeshare-overeenkomst met Jet Airways, waardoor het voor KLM-passagiers gemakkelijker wordt om gebruik te maken van het Jet-netwerk.

De bekendmaking van de samenwerking met Jet Airways komt kort na de aankondiging dat KLM vanaf komende zomer vijf Europese bestemmingen toevoegt aan het netwerk: Southampton en Inverness in het Verenigd Koninkrijk, Dresden in Duitsland, Genua in Italië en Valencia in Spanje. Volgens Elbers ligt KLM op schema met kostenbesparingen en is het belangrijk om ook weer te investeren in nieuwe bestemmingen. Elbers:

“Ik denk dat we dynamischer moeten omgaan met het aanpassen van ons netwerk, zowel in Europa als daarbuiten. We moeten soms accepteren dat het beter is om ergens minder frequent op te vliegen, of te stoppen. En ergens anders juist beginnen. Het gaat er om dat we ergens onze vlag neerzetten.”

    • Mark Duursma