Koken met Van Boven NPO 2 19.20-19.50u.

Weinig kenners zullen in vooruitblikken op 2015 Yvette van Boven hebben getipt, maar de 47-jarige kookboekenschrijfster is sinds deze zomer misschien wel dé tv-kok van Nederland. Enthousiasmerend vertelde ze in Koken met Van Boven over de Nederlandse keuken en liet ze zien hoe je prima ‘sous vide’ kunt koken in je vaatwasser. Kort na die stormachtige entree is ze terug om ons in vier nieuwe afleveringen inspiratie op te laten doen voor wat we de schoonouders nu weer met Kerst moeten voorschotelen. Het menu is in ieder geval weer helemaal ‘des Van Bovens’: armenvlees (vlees voor de armen) met kerstgroenten, damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen en een kersttoet naar recept van een ‘volmaakte Hollandsche Keuken- Meid’ (uit 1746!). Daartoe gaat Neerlands eigen Nigella Lawson ook weer veel op stap: de markt op, de Noordoostpolder in, bij de natuurslager langs en bewapend struint ze door de duinen. En terwijl ze snijdt, hakt, blancheert en trancheert vertelt ze en passant over de sinaasappelbomen van koning Willem III en legt ze uit waarom krenten in de Middeleeuwen een teken van status waren.

Vanavond tot en met donderdag op tv.