Honderdduizenden evacuaties vanwege tyfoon op Filippijnen

Het nationale centrum voor risicobestrijding waarschuwt voor grote overstromingen, aardverschuivingen en stormvloed.

Het meteorologische bureau van de Filippijnen bekijkt het pad van de tyfoon Melor. Foto Mark R. Christino / EPA

Op de Filippijnen zijn maandag zijn ongeveer 750.000 mensen geëvacueerd vanwege de naderende tyfoon Melor. Ook hebben de autoriteiten zo’n veertig binnenlandse vluchten geschrapt en mogen veerdiensten en vissersboten niet uitvaren, schrijft persbureau Reuters. Het nationale centrum voor risicobestrijding waarschuwt voor grote overstromingen, aardverschuivingen en stormvloed.

Melor staat op het punt om aan land te komen in Batag, aan de oostkant van de eilandengroep. Van daar trekt de tyfoon vermoedelijk naar het westen, in de richting van het dichtbevolkte eiland Luzon, zo’n vierhonderd kilometer ten zuiden van hoofdstad Manilla. Het pad van de tropische storm lijkt daarmee op die van de tyfoon Haiyan, die in 2013 aan ongeveer achtduizend mensen het leven kostte.

‘Een compacte storm’

Ondanks de voorzorgsmaatregelen lijkt Melor, die lokaal Nona wordt genoemd, niet zo groot te worden als aanvankelijk gedacht. Dat komt ook omdat de tyfoon een vrij “compacte storm” is, waardoor de schade zich vooral beperkt tot het oog van de storm. Toch blijft de kans bestaan dat de storm levens eist, zo waarschuwen weerkundigen.

De autoriteiten hebben voor twintig Filippijnse provincies storm- en regenwaarschuwingen afgegeven. De verwachting is dat de tyfoon gepaard gaat met windstoten tot 150 kilometer per uur en dat er zo’n 300 millimeter aan regen valt. De Filippijnen worden jaarlijks door zo’n twintig tyfoons getroffen.

    • Joost Pijpker