VVD en PvdA: collegegeld per vak

Het moet afgelopen zijn met het „dwangbuisstuderen” in Nederland. Coalitiepartijen VVD en PvdA muntten deze term vanochtend omdat ze vinden dat studenten in de toekomst ook collegegeld per vak moeten kunnen betalen. Nu kan dat alleen voor een heel studiejaar.

De twee coalitiepartijen komen met een voorstel dat het mogelijk maakt om per vak af te rekenen, schrijven Tweede Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) in een opiniestuk in de Volkskrant vanochtend. „Leren en werken lopen op allerlei manieren door elkaar. Maar het systeem kent maar één type student: eentje die voltijds studeert op één plek en na een aantal jaar is uitgeleerd en aan het werk gaat. Vasthouden aan dit dwangbuisstuderen zet Nederland op achterstand.”

Volgens Duisenberg en Mohandis willen steeds meer studenten hun opleiding combineren met werk, een bestuursfunctie of een eigen onderneming. Maar dat is nu niet aantrekkelijk, omdat maar een kleiner aantal vakken volgen net zo duur is als het volledige studiepakket: iedereen betaalt een kleine 2.000 euro aan collegegeld.

Om te zien of een ander financieringssysteem aanslaat, willen de Tweede Kamerleden in september volgend jaar beginnen met een proef op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Duizend studenten kunnen daar straks „flexibel studeren” en alleen betalen voor de vakken die ze volgen.

De onderwijsinstellingen krijgen uiteindelijk voor iedere student evenveel financiering, maar het zou niet meer uitmaken of studenten hun studie in één keer doen of combineren met een bestuursjaar of werk. De coalitie kan bij dit plan rekenen op de steun van studentenvakbond LSVb.