Grommerige emoties bij Leela James

Met haar rauwe ‘back porch soul’ en de tomeloze showfunk met gospelinvloeden wond soulzangeres Leela James tien jaar geleden direct iedereen om haar vinger. Ze was een podiumbeest met een zeldzaam krachtige stem waarmee ze flink kan freestylen. Ook haar getergde mimiek bij het zingen viel op.

Tussen alle grote releases sneeuwt het uitkomen van haar vierde album Fall For You nu wat onder. Onterecht, want de zangeres met de blikvangend volle haardos heeft weer een aardige plaat gemaakt. Aanvankelijk blijft ze daarop wat hangen in routinematige retrosoul, zoals het up-tempo duet met Anthony Hamilton. Maar er zijn ook liedjes die meer open breken door hun diep gevoelde aanpak – grommerig, emotionele uithalen die van binnenuit lijken te komen, als in Do Me Right. En soms hoeft het niet zo uitgesproken en gespierd. Fall For You is een mooie, tedere ballade op enkel pianobegeleiding.

    • Amanda Kuyper