Golden Earring is legendarisch

Nederland, Amsterdam, 12-12-2015. Golden Earring viert haar 50 jarig bestaan met een concert in de Ziggo Dome. Op de foto: Barry Hay (zanger), George Kooymans (gitaar), Rinus Gerritsen (toetsen, bas) en Cesaar Zuiderwijk (drums). Foto: Andreas Terlaak

Ze overleefden hun tijdgenoten, van Wally Tax tot Herman Brood, van Mariska Veres tot Armand. Des te opmerkelijker is de vitaliteit van Golden Earring bij hun 50-jarig platenjubileum. Grijze, gegroefde koppen hebben ze gekregen, behalve zanger Barry Hay die de eeuwige jeugd in pacht lijkt te hebben. „Welkom bij ons honderdjarig bestaan”, nam hij in een vol en razend enthousiast Ziggo Dome een voorschot op de volgende halve eeuw.

Drie uur lang toonde Golden Earring het vuur waarmee Hollandse rockmagie werd gesmeed. In een uitsnede van hun bonte repertoire lieten ze horen hoe de beatmuziek van In My House evolueerde naar de onweerstaanbare gitaarriffs van Back Home en Bombay. Met Vanilla Queen als triomf van progressieve rock en een rij hits om U tegen te zeggen, was het een show die zich zonder veel visuele poespas van hoogtepunt naar hoogtepunt bewoog. Nieuwe liedjes Je Regrette en That’s Why I Believe In Her van het minialbum The Hague bleken waardige toevoegingen aan een indrukwekkend oeuvre.

De grootste kracht schuilt in de manier waarop de twee frontmannen elkaar aanvullen. Barry Hay zorgt voor de branie van onversneden rock-’n-roll; George Kooymans brengt melancholie en melodieuze overtuigingskracht. Klassiekers als Twilight Zone en When The Lady Smiles zouden niet kunnen bestaan zonder hun wisselwerking, om nog maar te zwijgen van She Flies On Strange Wings dat de bevlogenheid van het psychedelische tijdperk terughaalde.

Een blazerssectie met oudgediende/reservekracht Bertus Borgers gaf extra power aan een optreden dat recht deed aan Golden Earring als veelzijdigste Nederlandse rockband ooit. Onvermijdelijk draaide het uit op een daverend Radar Love, ingeleid met een bassolo van Rinus Gerritsen die herinnerde aan de storm van feedback die Neil Young op hetzelfde Ziggopodium liet losbarsten. Cesar Zuiderwijks drumsolo bleef weldadig beperkt tot een paar minuten, en zo bracht ‘De Earring’ alle facetten van een legendarisch rockbestaan met het uithoudingsvermogen van twintigers.