Franse leraar verzon aanval IS-aanhanger

De leraar van een kleuterschool claimde te zijn aangevallen met een hobbymes en schaar.

Hulpdiensten bij de kleuterschool in Aubervilliers.
Hulpdiensten bij de kleuterschool in Aubervilliers. Foto Charles Platiau / Reuters

Een leraar van een kleuterschool in Parijs die vanochtend zou zijn neergestoken door een aanhanger van Islamitische Staat (IS), heeft die aanval verzonnen. Dat heeft de man toegegeven, melden Reuters en AFP op basis van de Franse openbaar aanklager.

Vanochtend rond 07.30 uur claimde de leraar aangevallen te zijn met een scherp object tijdens het voorbereiden van zijn les op de Jean-Perrinschool in Aubervilliers. De dader zou geroepen hebben namens terreurgroep IS te handelen: “Dit is Daesh, dit is een waarschuwing”. Daesh is de term die door de Franse overheid wordt gebruikt om terreurgroep IS aan te duiden.

De 45-jarige leraar werd overgebracht naar het ziekenhuis, met oppervlakkige verwondingen aan zijn nek. Er zouden in de school een hobbymes en schaar gevonden zijn.

Waarom de man de aanval verzon, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de Franse justitie zegt: “De leraar wordt ondervraagd met als doel het vaststellen van een reden voor het verzinnen van dit verhaal.”

In het laatste nummer van Dar-al-Islam, een Franstalig propagandatijdschrift van IS, stond een artikel waarin het Franse onderwijssysteem wordt aangevallen. Onderwijzers worden “vijanden van Allah” genoemd, die secularisme onderwijzen en “een open oorlog voeren tegen het Islamitische gezin”.