Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

FIFA wil mensenrechtenregels voor WK-gastlanden

Voetbalbond wil vereisten opstellen voor het WK in 2026.

FIFA wil met de regels zorgen over mensenrechten wegnemen.
FIFA wil met de regels zorgen over mensenrechten wegnemen. Foto Dominic Steinmann / EPA

Potentiële gastlanden van het WK voetbal zullen voortaan aan eisen op het gebied van mensenrechten moeten voldoen. Dat meldt persbureau AP. Voetbalbond FIFA heeft een Harvard-professor, John Ruggie, gevraagd om een lijst met vereisten te formuleren.

In maart zal Ruggie een rapport uitbrengen waarin hij principes presenteert waaraan gastlanden en commerciële partners zich zouden moeten houden. Hij heeft deze principes eerder opgesteld voor de Verenigde Naties en zal nu uitleggen hoe deze gebruikt kunnen worden door de FIFA.

Arbeiders

FIFA oogst regelmatig kritiek met de toewijzing van gastlanden voor het WK. Bij het wereldkampioenschap in Brazilië was er veel woede over mensen die gedwongen werden te verhuizen voor de bouw van nieuwe stadions. De voorbereidingen voor het WK in Qatar in 2022 liggen ook onder vuur, met name door de slechte behandeling van vaak Indiase bouwvakkers. Zij krijgen laat of niet betaald en moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden. Volgens The Guardian zouden er in de aanloop naar 2022 maar liefst 4.000 arbeiders om het leven kunnen komen bij hun werk.

Ook de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland is niet onomstreden, vanwege de mensenrechtensituatie daar. In het land is weinig persvrijheid, demonstranten tegen de overheid worden regelmatig gearresteerd en sinds 2013 kent het land een strenge wet tegen ‘homopropaganda’.

De nieuwe regels moeten de controverse wegnemen door een duidelijke richtlijn te stellen waar potentiële gastlanden aan moeten voldoen. Bij de toewijzing van het WK 2026 zullen de nieuwe vereisten voor het eerst toegepast worden.