Extra onderzoek naar KNO-afdeling UMC Utrecht

Een externe commissie moet het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg ondersteunen.

Onder werknemers op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht zou een angstcultuur heersen. Foto Bart Maat/ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een externe commissie ingesteld die de inspectie moet ondersteunen bij het lopende onderzoek naar vermeende misstanden op de afdeling keel-neus-oorheelkunde(KNO) van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. De commissie moet onder meer onderzoeken of er momenteel sprake is van verhoogde risico’s voor de patiëntveiligheid in het ziekenhuis.

De KNO-afdeling van het UMC Utrecht kwam vorige maand in opspraak door een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla. Twee keer heeft het ziekenhuis het overlijden van patiënten op de operatietafel niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat moet wel.

Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur op de afdeling. Artsen zouden tegen elkaar worden uitgespeeld en onder grote tijdsdruk moeten opereren, stelt Zembla in de uitzending. De commissie zal de IGZ dan ook adviseren over de bestuurscultuur binnen de KNO-afdeling.

Meerdere onderzoeken

Het UMC Utrecht besloot naar aanleiding van de uitzending al een intern onderzoek in te stellen naar alle sterfgevallen op de KNO-afdeling sinds 2011. Ook kondigde de IGZ aan het ziekenhuis te gaan doorlichten. De nu ingestelde commissie moet dat onderzoek gaan uitvoeren.

“Naar aanleiding van de uitzending van Zembla heeft de inspectie haar toezicht op het ziekenhuis geïntensiveerd en doet zij onderzoek naar de patiëntveiligheid en kwaliteit in het UMCU. Onderzoek naar de door het ziekenhuis gemelde calamiteiten maakt daar deel van uit.”

De commissie zal worden geleid door voormalig hoogleraar en hoofd vna de afdeling radiotherapie van het Radboudumc Jan Willem Leer.

    • Jorg Leijten