Eurocommissaris verwacht inzet Nederland tegen belastingontwijking

“Misschien wil Nederland zijn imago wel verbeteren”, zei Franse eurocommissaris Moscovici na gesprek met minister van Financiën Dijsselbloem.

Minister Jeroen Dijsselbloem (links) en Europees commissaris Pierre Moscovici staan de pers te woord na afloop van hun gesprek in het ministerie van Financiën. Foto ANP / Martijn Beekman

Alle vertouwen heeft Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) in Nederland. Alle vertouwen dat Nederland de komende zes maanden als roulerend voorzitter van de Europese Unie actief zal meewerken aan Europese wetgeving om belastingontduiking en ontwijking tegen te gaan. De Fransman maakte dit maandag duidelijk tijdens een bezoek aan Nederland waar hij met het oog op het aanstaande voorzitterschap van de Unie onder anderen sprak met minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA).

Nederland heeft in het buitenland een reputatie vanwege het belastingvriendelijke klimaat. Al gauw valt dan tot ergernis van Nederland het woord ‘belastingparadijs’. Met andere woorden: niet een land waarvan verwacht wordt dat het vooraan staat bij het tegengaan van belastingontwijking, één van de speerpunten van de Europese Commissie. Maar Moscovici sprak maandag in een gesprek met journalisten de verwachting uit dat Nederland de komende maanden als voorzitter zeer actief zal zijn. “Ik zie die intentie bij Jeroen. Misschien wil Nederland zijn imago wel verbeteren”, aldus de socialistische commissaris.

Moscovici vindt Starbucks-zaak geen probleem

Dat Nederland beroep heeft aangetekend tegen het besluit van de Europese Commissie om een fiscale constructie waarvan koffieketen Starbucks profiteerde als staatssteun aan te merken, ziet hij niet als een probleem. Vanwege dat besluit moet Starbucks 20 miljoen extra belasting betalen. Beroep aantekenen tegen een besluit van één van de Europese instituties mag, zei Moscovici, waarbij hij er op wees dat het Hof van Justitie in Luxemburg dat zich hierover moet buigen zelf ook tot de Europese instituties behoort.

En dan was er nog dat andere punt. Nederland gaat volgend jaar 5 miljard belastingverlaging geven terwijl volgens de Europese regels nog altijd sprake is van een structureel tekort. De commissaris wilde zich er wijselijk niet over uitlaten. Hij was in Nederland om de aanstaande roulerend voorzitter van de Europese Unie te spreken, niet de Nederlandse minister van Financiën. Moscovici: “Ik zeg niet dat we dit niet gaan bespreken, maar niet vandaag.”

    • Mark Kranenburg