Kritische twitteraars gaan aan de haal met promotiefilmpje voor het toerisme

In Egypte zijn twitteraars aan de haal gegaan met een nieuwe campagne die het Egyptische toerisme een impuls moet geven na jaren van politieke onrust en de recente aanslag op een Russisch vliegtuig. Dat was afkomstig uit de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh en ontplofte op 31 oktober boven de Sinaï-woestijn. Alle 224 inzittenden kwamen om. Islamitische Staat stelde zich verantwoordelijk.

Egypte’s ministerie van Toerisme lanceerde vorige week onder de hashtag #thisisegypt een filmpje waarin is te zien hoe men in Egypte piramides kan bezoeken, ballonvaarten maken en snorkelen. De presentator vroeg Egyptenaren aan het eind van het filmpje de wereld ook te laten weten hoe zij Egypte zien. Die kans liet onder meer journalist Wael Eskandar zich niet ontgaan. Hij plaatste op Twitter: ‘Amr Nohan, drie jaar gevangenis voor een foto van Sisi met Mickey Mouse-oren.’

Iemand anders plaatste onder de hashtag: ‘#thisisegypt een plek waar je naar de gevangenis kunt gaan voor het schrijven van een roman.’

Naast de personen die met de hashtag de mensenrechten aan de kaak stellen, is er een groep die op ironische wijze Egypte in beeld brengt. Ze tonen bedelaars, slecht onderhouden wegen en hopen afval. (NRC)