Egypte: geen bewijs van terrorisme bij crash Sinaï

Het eerste onderzoeksrapport van de Egyptische regering is gepresenteerd.

Het wrak van de Russische A321 in de Sinaï. Foto Maxim Grigoryev / AFP

De Egyptische regering zegt geen bewijs te hebben gevonden dat het neerstorten van een Russisch passagiersvliegtuig op 31 oktober het gevolg was van een terroristische aanslag. Dat staat in een eerste onderzoeksrapport over de crash, meldt Reuters.

“De technische onderzoekscommissie heeft tot nu toe niks gevonden dat wijst op een illegale interventie of terroristische actie”, zegt het Egyptische Ministerie van Burgerluchtvaart in een verklaring.

Bom

De Russische regering gaat er vanuit dat er een bom is ontploft in het vliegtuig, waarbij het toestel doormidden is gebroken. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gezegd een bom aan boord van het vliegtuig te hebben gesmokkeld. De Egyptische overheid ontkent echter dat het vliegtuig door een explosief is neergehaald.

De Airbus A321 van luchtvaartmaatschappij Metrojet was onderweg van toeristenoord Sharm El-Sheikh naar Sint-Petersburg. Kort na vertrek stortte het toestel neer in de Sinaï-woestijn. Alle 224 inzittenden, vooral Russische toeristen onderweg naar huis, kwamen om het leven.

Toeristen

De toeristenindustrie in Egypte lijdt flink onder de gevolgen van het incident. Sharm El-Sheikh is een badplaats aan de Rode Zee die met name onder Britse en Russische toeristen populair is. Beide landen hebben na de crash alle vluchten naar de stad opgeschort. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen nog steeds niet naar de stad.

Ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor gebrekkige beveiliging op het vliegveld van Sharm El-Sheikh. Touroperators en luchtvaartmaatschappijen die naar Egypte vliegen nemen extra veiligheidsmaatregelen.

    • Wouter van Dijke