Druk op Van Gaal neemt toe na nederlaag tegen Bournemouth

De positie van Louis van Gaal als trainer van Manchester United is verder onder druk komen te staan. Vier dagen na de uitschakeling in de Champions League verloor United zaterdag met 2-1 van Bournemouth. De club staat momenteel vierde op de ranglijst.

„Dit is een slecht moment om te verliezen”, besefte Van Gaal. „Het was na afloop ook erg stil in de kleedkamer. Maar we moeten ons goed voorbereiden op de volgende wedstrijd. Al is dat een stuk moeilijker als je twee keer op rij verliest.”

Het ging al na 100 seconden mis bij United, toen doelman David de Gea mistastte bij een hoekschop van Junior Stanislas, die in één keer in het doel belandde. In de 24ste minuut maakte Marouane Fellaini gelijk. Na rust schoot Joshua King, opnieuw uit een hoekschop, de 2-1 binnen voor het gepromoveerde Bournemouth. United kreeg nog kansen op de gelijkmaker maar slaagde er niet in de derde nederlaag van het seizoen te voorkomen.

De kritiek op Van Gaal en het saaie spel van zijn team neemt intussen toe. Volgens de Britse tabloid The Sun is het proces om Pep Guardiola naar Manchester te halen als Van Gaals opvolger „versneld”. In The Guardian werd United na het duel met Bournemouth betiteld als „timide” en „richtingloos”. Ook wordt gewezen op het gebrek aan scorend vermogen: in 16 competitieduels kwam United tot 21 goals.

Arsenal heeft zondag (tijdelijk) de koppositie veroverd in de Premier League. Dankzij een 2-0 zege bij hekkensluiter Aston Villa passeerde de ploeg van trainer Arsène Wenger Leicester City, dat maandagavond thuis speelt tegen Chelsea. Arsenal leidde bij rust al met 2-0 door treffers van Olivier Giroud (strafschop) en Aaron Ramsey. Arsenal heeft nu 33 punten. Manchester City, dat zaterdag Swansea versloeg, volgt met 32 punten.

In Spanje liet FC Barcelona zaterdag voor het tweede competitieduel op rij punten liggen. De koploper verspeelde thuis tegen met Deportivo la Coruña een 2-0 voorsprong. Het werd 2-2. Lionel Messi maakte met de openingstreffer zijn vijftigste doelpunt van het kalenderjaar. Doordat Atlético Madrid zondag thuis won van Athletic Bilbao (2-1) kwam de ploeg langzij bij Barcelona. (ANP)