Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Dit zeggen bedrijven tegen freelancers - maar niet #tegendebakker

Journalist begint hashtag over bizarre voorwaarden opdrachtgevers

Deze bakker krijgt wél meteen betaald, freelancers vaak niet.
Deze bakker krijgt wél meteen betaald, freelancers vaak niet. Foto Lex van Lieshout / ANP

De bakker pas na zes weken betalen voor je zak krentenbollen, dat kan niet. Maar voor freelance journalisten en schrijvers is het aan de orde van de dag. Bij journalist Franka Hummels klapperen haar oren soms zó door de vragen van potentiële opdrachtgevers, dat ze maandagochtend de hashtag #tegendebakker begon.

Hummels legt telefonisch uit waar de hashtag vandaan komt:

“Soms hoor je dingen waarvan je het gevoel krijgt dat jij en je opdrachtgever op verschillende planeten leven. Als freelancer reageer ik dan vaak met ‘zou je dat ook tegen de bakker zeggen?’ Het is soms bijna grappig hoe ingewikkeld het kan zijn. Dan krijg je een betaalcode waarmee je een maand na publicatie een factuur mag sturen die dan drie maanden later betaald wordt. Maar intussen zit jij maar op je geld te wachten.”

Ze bleek niet de enige te zijn die gefrustreerd wordt door de bizarre en grillige eisen van sommige opdrachtgevers.

En als je wél betaald wordt, is het nog maar de vraag wanneer. Vergoedingen voor opdrachten laten soms lang op zich wachten.

Niet alleen freelance journalisten hebben soms moeite met de uitspraken van opdrachtgevers. Ook andere creatieven wordt vaak gevraagd om ‘specwerk’ te leveren. Dit is een gratis eerste opdracht, die in de toekomst zou moeten leiden tot meer werk van dezelfde opdrachtgevers. Het Canadese reclamebureau Zulu Alpha Kilo maakte eerder een filmpje waarin ze keken hoe onder andere een koffiezaak, een personal trainer en een architect reageren als ze gevraagd wordt specwerk te leveren.

En ook #tegendebakker zou je niet eerst om een gratis brood vragen, toch?