De vondst van Rutten: Karsdorp als rechtsback

Feyenoorder Rick Karsdorp werd door zijn vorige trainer omgeschoold van aanvallende middenvelder tot rechtsback; een succesvolle operatie. Sindsdien heeft hij een basisplaats.

illustratie ruben l. oppenheimer

Met een grote koptelefoon om zijn nek loopt Rick Karsdorp in trainingspak de mixed zone van stadion Euroborg binnen. Het vraaggesprekje met journalisten kan beginnen. Maar dan, bij zijn eerste antwoord, onderbreekt de woordvoerder van FC Groningen hem. „Kunnen jullie een beetje aan de zijkant gaan staan alsjeblieft?” Karsdorp stribbelt tegen, maar uiteindelijk wijkt de Feyenoord-verdediger uit naar de zijkant.

Story of his life. Winterstop vorig seizoen, een trainingskamp in Dubai. Fred Rutten, toen nog coach van Feyenoord, had een boodschap voor hem. Hij speelde in de jeugd al jaren als centrale aanvallende middenvelder, maar Rutten wilde hem naar de rechtsbackpositie verplaatsen. Karsdorp zag het niet zitten, hij ervoer het als een „keiharde degradatie”, zei hij onlangs in weekblad VI. „Ik werd helemaal gek toen Rutten zei: ‘Ik ga een rechtsback van je maken’.”

In een „hard tegen hard” gesprek overtuigde Rutten de speler. „Het is dat doen, of wegwezen”, zei Rutten. „Sindsdien heb ik in de basis gestaan en ben ik er niet meer uitgegaan. Ik kan nu wel zeggen: dankjewel Rutten”, zegt Karsdorp na de 1-1 in Groningen.

Slimme vondst

Het is een slimme vondst van Rutten, die eind vorig seizoen werd ontslagen. Feyenoord profiteert nog altijd van de ‘omscholing’ van Karsdorp (20). Hij is in korte tijd uitgegroeid tot de gevaarlijkste verdediger van de eredivisie. Zijn statistieken imponeren: hij creëerde dit seizoen 21 kansen en gaf 6 assists. Veel voor een verdediger: in de ranglijst met het aantal assists staat hij tweede, tussen middenvelders en aanvallers.

Karsdorp heeft trekjes van een Zuid-Amerikaanse vleugelverdediger: als er even ruimte is, stormt hij langs de zijlijn naar voren. Op jacht naar een voorzet, een goal. Bij balbezit is er direct de blik naar voren, de combinatie, het zoeken naar ruimte, vaak gevolgd door een rush.

Tegen FC Groningen is Karsdorp goed voor zo’n tien aanvallen, waarvan ongeveer de helft succesvol. Hij vormt een sterke twee-eenheid met aanvaller Dirk Kuijt, zijn compagnon op rechts. Kuijt trekt veel naar binnen en maakt zo ruimte voor Karsdorp die er als een soort Thalys overheen raast. Opvallend is dat Kuijt – gedeeld topscorer met 13 goals – dit seizoen minder kansen creëerde (18) en assists gaf (2) dan Karsdorp, die ook nog drie duels minder speelde.

Rutten, de bedenker van de positieverandering, zag Karsdorp als ‘nummer 10’ niet uitgroeien tot basisspeler van Feyenoord. De concurrentie voor die positie is groot en bovendien vond Rutten hem op die plek „vrij lui”. Als rechtsback gaf hij hem meer kans. „Hij heeft dat brutale wat je op die plek nodig hebt, hij is voor de duvel niet bang.”

Moeilijk proces

Rutten herinnert zich dat het een „moeilijk proces” was om Karsdorp te overtuigen van zijn potentieel als rechterverdediger. Begin vorig seizoen probeerde hij hem voor het eerst uit op die plek, en het duurde een half jaar voordat Karsdorp er zelf in ging geloven.

Een dramatische uitwedstrijd in de Europa League bij het Kroatische HNK Rijeka hielp niet: Karsdorp ging twee keer in de fout, met twee goals als gevolg. Rutten: „Na afloop zat hij huilend in de kleedkamer.” Tijdens het beraad in Dubai, twee maanden later, kon Rutten hem overhalen. „Ik heb hem gezegd dat hij ver kan komen als rechtsback. En dat hij niet alleen hoeft te verdedigen, hij kan ook veel aanvallen.” Er ging een knop om bij Karsdorp.

Karsdorp is een „heel moderne back”, zegt huidig Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst. Hij behoort tot de verdedigers met veel drang naar voren. Zie PSV, met de aanvallend ingestelde linksbacks Joshua Brenet en Jetro Willems – nu geblesseerd. En bij Ajax stoomt linkerverdediger Mitchell Dijks – goed voor 4 assists – ook vaak op.

Lichtend voorbeeld is Daniel Alves, de Braziliaanse rechterverdediger van FC Barcelona die veel opkomt. Voelt Karsdorp zich de Alves van de Nederlandse polder? „Nee”, zegt hij. „We zijn wel hetzelfde soort speler, met onze aanvallende instelling. Maar ik kan me nog niet met hem vergelijken.”

Hoe ver zou Karsdorp nu zijn als hij zich nog richtte op de positie van aanvallende middenvelder? Rutten: „Ik denk niet dat hij dan basisspeler zou zijn bij Feyenoord.”

    • Steven Verseput