Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

De mooiste radiostem is bij de vluchtelingen op Lesbos

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
De eerste keer dat ik naar Home of the Brave luisterde, deed het me denken aan Godspeed You! Black Emperor, de band die uitermate lange en zware postrock-nummers maakt die allemaal over het einde van de wereld lijken te gaan. Maker Scott Carrier liep in die aflevering door Amerikaanse landschappen en sprak mensen aan. Ergens in het gesprek vroeg hij dan, min of meer vanuit het niets: “Do you think this is the end of the world as we know it?” Het was griezelig, maar intrigerend.

Of, zoals hij het zelf in een andere aflevering zegt:

“I wish I could be funnier, make more jokes, instead of always tumbling into darkness and despair.”

Want het is een vreemde, die Carrier. Als ervaren radiomaker trekt hij zijn eigen plan, omdat hij zich met zijn onafhankelijke podcast tegenover niemand meer hoeft te verantwoorden. Hij is niet aangesloten bij een van de podcastnetwerken, doet niet aan advertenties en moet het dus volledig van donaties van luisteraars hebben, en maakt afleveringen over wat zijn eigen nieuwsgierigheid en (politieke) overtuigingen hem aanreiken.

Daarbij vliegt hij weleens uit de bocht (zoals toen hij opnam hoe zijn zoon aan het koken was, of toen hij min of meer integraal een speech van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders overnam), maar meestal maakt hij prachtige dingen. Zoals toen hij met Trump-aanhangers ging praten, of naar Nepal vloog na de aardbeving.

Vorige maand was Carrier in Kopenhagen om er over podcasts te praten op een filmfestival. In zijn hotelkamer besloot hij zijn terugvlucht niet te nemen, en in plaats daarvan vluchtelingen op te zoeken die net Europa zijn binnenkomen. In zijn nieuwste aflevering is hij op Lesbos, waar hij Afghanen en Irakezen spreekt die een moment eerder uit een rubberen bootje zijn gestapt.

Home of the Brave intrigeert nog steeds. Carriers stem is rank en onheilspellend en zijn opnames golven van links naar rechts en terug, alsof het verhaal zich om je heen afspeelt. Het lijkt altijd alsof zijn podcasts zich dichter bij je oren afspelen dan andere.

Op Lesbos spreekt Carrier onder meer met Amar uit Bagdad, die vertelt over zijn reis naar Europa, waarom hij vluchtte en dat hij leraar Engels wil worden. Amars vriendin is in Oostenrijk. Hij heeft een knuffelbeer in zijn rugzak zitten voor haar.

Je kunt de aflevering hier luisteren.

Carrier blijft de komende weken afleveringen maken waarin hij vluchtelingen spreekt. Hij is samen met fotografe Camilla Madsen. Je kunt haar foto’s, onder meer van de mensen die in de afleveringen te horen zijn, hier zien.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.