Staking in Rotterdamse haven dreigt na breuk in overleg

Het conflict tussen werkgevers en werknemers in de Rotterdamse haven over het behoud van banen is geëscaleerd. Vrijdagavond hebben containeroverslagbedrijven en sjorbedrijven, gesteund door het Havenbedrijf Rotterdam, de onderhandelingen over baangaranties afgebroken. Aanleiding vormden kortstondige acties van havenarbeiders.

De werkgevers „willen niet verder onderhandelen onder druk van acties”, stelden ze in een verklaring. Maar volgens de vakbond FNV wilden de werkgevers het overleg hoe dan ook staken. „Havenarbeiders zetten tien minuten de kranen stil en de havendirectie viel direct schuimbekkend bij ons binnen”, zei FNV-bestuurder Niek Stam zaterdag. „Ze zochten puur een stok om mee te slaan.”

Het conflict in de haven gaat over dreigend verlies van tussen de 200 en 800 van de 3.500 banen in de containersector, door automatisering en beperkte groei van de wereldhandel. De werkgevers hebben de bonden FNV en CNV een werkgelegenheidsgarantie van 4,5 jaar aangeboden. Het is een „eindbod”, aldus de werkgevers. De bonden verlaagden vrijdag hun eis voor een baangarantie, van negen naar vijf jaar. Ze willen in 2019 ook uitbreiding van de baangarantie naar jongere werknemers als dat nodig is.

Een staking, die al weken dreigt, is nu onvermijdelijk geworden, zei vakbond FNV zaterdag. (ANP, NRC)