FARC-man aangehouden voor 150 gedwongen abortussen op strijdsters

De Spaanse politie heeft zaterdag een oud-strijder van de Colombiaanse guerrillaorganisatie FARC aangehouden op verdenking van het uitvoeren van 150 gedwongen abortussen bij vrouwelijke strijders. De man, Héctor Albeidis Arboleda Buitrago (40), stond bekend als ‘de verpleger’. Mogelijk werden de zwangerschappen van nog meer vrouwen beëindigd.

Onder de slachtoffers bevond zich een vijftigtal minderjarige meisjes. De vrouwen en meisjes kregen volgens de Colombiaanse justitie te horen dat hun executie door een vuurpeloton wachtte als ze geen abortus lieten uitvoeren. De FARC-leiders vreesden dat hun gevechtskracht zou lijden onder het ongemak van zwangerschappen en de geboorte van baby’s.

De abortussen zouden zich volgens sommige berichten hebben afgespeeld in de periode tussen 1998 en 2000, volgens andere over een periode van vijftien jaar. Een Colombiaanse woordvoerder zei eind vorige week al dat enige vrouwen bij de abortusoperaties waren overleden, terwijl anderen er langdurig ziek van waren geworden. Een voormalige strijdster onthulde al eerder dat ze vijf keer was gedwongen tot een abortus.

Buitrago werd zaterdag in Madrid aangehouden, nadat de Colombiaanse autoriteiten hun Spaanse collega’s hadden ingelicht dat hij zich mogelijk in hun land ophield. Colombia heeft om zijn uitlevering verzocht. (BBC, AP)