‘Collegegeld per vak betalen moet mogelijk worden’

Dat moet het voor studenten aantrekkelijker maken om iets naast hun studie te doen, denken regeringspartijen VVD en PvdA.

Studenten tijdens de eerste dag van de Utrechtse introductieweek. Foto Bas Czerwinski

Studenten moeten in de toekomst ook collegegeld per vak kunnen betalen, vinden regeringspartijen PvdA en VVD. Nu kunnen ze alleen nog voor een heel jaar afrekenen, wat volgens de partijen leidt tot “dwangbuisstuderen”. De maatregel moet het voor studenten aantrekkelijker maken om iets naast hun studie te doen.

De twee coalitiepartijen komen daarom maandag met een motie die het mogelijk maakt om per vak af te rekenen, zo schrijven Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) in een opiniestuk in de Volkskrant. Ze stellen:

“Leren en werken lopen op allerlei manieren door elkaar. […] Maar het systeem kent maar één type student: eentje die voltijds studeert op één plek en na een aantal jaar is uitgeleerd en aan het werk gaat. Vasthouden aan dit dwangbuisstuderen zet Nederland op achterstand.”

Nevenactiviteiten steeds populairder

Volgens Duisenberg en Mohandis willen steeds meer studenten hun opleiding combineren met werk, een bestuursfunctie of een eigen onderneming. Dat wordt echter weinig aantrekkelijk gemaakt, omdat een aantal vakken volgen net zo duur is als het volledige pakket: iedereen betaalt een kleine 2.000 euro aan collegegeld.

Om te zien of een ander financieringssysteem aanslaat, willen de Kamerleden in september beginnen met een proef op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Duizend studenten kunnen daar dan “flexibel studeren”. Beide partijen kunnen bij hun plannen rekenen op de steun van studentenvakbond LSVb.

    • Joost Pijpker