‘Cameron krabbelt terug met eis aan EU over arbeidsmigranten die pas na vier jaar recht krijgen op sociale voorzieningen’

De eis van de Britten dat EU-werknemers pas na vier jaar in aanmerking komen voor sociale voorzieningen en belastingvoordeel, zou bij de onderhandelingen in Brussel over het Britse EU-lidmaatschap van tafel zijn. Dat meldden Britse zondagskranten.

Het zou opmerkelijk zijn, omdat premier Cameron juist met het beperken van immigratie binnenlands moet scoren. Hij noemde het eerder „de kern” van zijn onderhandelingen. De verwachting is ook dat het referendum over dat lidmaatschap, dat vóór het einde van 2017 wordt gehouden, grotendeels over EU-migratie zal gaan.

Zonder akkoord dat de toestroom van immigranten beperkt, maakt het Brexit-kamp, dat wil vertrekken uit de EU, meer kans te winnen. Want een van de meest zichtbare gevolgen van het EU-lidmaatschap is voor veel Britten de komst van arbeidsmigranten uit vooral Oost-Europa, met als gevolg druk op wachtlijsten voor huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

De vierjaarslimiet stuit echter op grote bezwaren van andere lidstaten. Het zou discriminatie zijn om Britten wel, en andere EU-burgers geen toegang te geven tot sociale voorzieningen. Waar andere lidstaten pleiten voor aanpak van ‘uitkeringstoerisme’ door werklozen, gaat het Cameron om werknemers.

Vorige week meldde Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, dat er op dit punt „op dit moment geen consensus” was. Donderdag zei ook de nieuwe Poolse premier, Beata Szydlo, dat ze „niet hetzelfde dacht” als Cameron. Steun uit Oost-Europese hoek was belangrijk voor het slagen van de Britse eis.

Downing Street weersprak de berichten onmiddellijk en wees erop dat Cameron al eerder liet doorschemeren dat hij „open staat voor suggesties”. Maar die moeten wel hetzelfde bereiken: minder EU-migranten. Cameron heeft altijd gezegd dat hij anders ook vóór een Brexit campagne kan voeren.

Donderdag praten regeringsleiders op een EU-top verder over de Britse voorstellen. In februari moet er een akkoord zijn.