Arcadis betrokken bij Braziliaans fraudeonderzoek

Het gaat om werkzaamheden van het ingenieursbedrijf bij het Braziliaanse waterproject São Francisco.

Foto Jerry Lampen/ANP

Arcadis is betrokken bij een onderzoek van de Braziliaanse justitie naar corruptie bij een groot waterbeheerproject. Bij doorzoeking van verschillende kantoren van dochterbedrijf Arcadis Logos zijn diverse documenten ingenomen, meldt het ingenieursbedrijf maandagochtend. Ook werd het huis van een van de managers doorzocht, maar daarbij is volgens Arcadis niemand gearresteerd.

Arcadis Logos geeft samen met het Braziliaanse Concremat leiding aan het project waarbij de rivier São Francisco, de op een na langste rivier van het land, wordt omgelegd om zo meer steden en dorpen van water te voorzien.

Fraudeonderzoek

Vrijdag al werden vier personen gearresteerd in verband met een justitieonderzoek naar grootschalige fraude door bedrijven die betrokken zijn bij de werkzaamheden. Een consortium van bouwbedrijven zou 200 miljoen real (47 miljoen euro) hebben verduisterd, onder meer via het aannemen van smeergeld en maken van prijsafspraken, meldt persbureau Reuters.

Eerdere Nederlandse fraudezaken in het buitenland:

In het persbericht vermeldt Arcadis niet waar justitie precies naar op zoek was bij de inval. “Wij werken volledig mee met de autoriteiten en zijn, volgens standaardprocedures, ook een eigen intern onderzoek gestart.”

Inval bij meerdere bedrijven

Bij de invallen vrijdag heeft de politie meerdere bedrijven doorzocht, waaronder bouwgigant OAS. Daarbij werd topman Elmar Varjão gearresteerd. Twee eerdere topmannen van OAS werden afgelopen zomer veroordeeld tot zestien jaar cel omdat ze schuldig zijn bevonden aan het omkopen van ambtenaren, witwaspraktijken en samenzwering tot het plegen van misdaden.

São Francisco-project

Arcadis Logos werkt sinds 2006 aan het project dat tot nu toe zo’n 8,2 miljard real (1,9 miljard euro) heeft gekost. Het is een van de grootste watermanagementopdrachten ter wereld. Door de bouw van vier tunnels, veertien aquaducten, negen pompstations en het herstel van de 23 bestaande dammen moeten 68 steden en 80 dorpen in een van de droogste streken ter wereld (de gebieden Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba en Pernambuco) van water worden voorzien.

De bedoeling was dat het infrastructurele werk al in 2010 voltooid zou zijn. Onlangs haalde het Nederlandse bedrijf nog voor 35 miljoen euro aan werkzaamheden binnen. Een eerdere opdracht ter waarde van 1 miljard euro is inmiddels voltooid.

Hoewel het project veel lof ontving, is er ook stevige kritiek, schreef voormalig correspondent Zuid-Amerika Floor Boon eerder:

“Hoewel het project op papier prachtig is, hebben experts al jaren forse kritiek. Volgens hen wordt op deze manier water weggehaald uit gebieden die zo zelf met tekorten achterblijven. Bovendien lag de constructie eindeloos stil door corruptieschandalen en zou het project mede daardoor veel meer geld kosten dan nodig is.”

Arcadis onderuit op de beurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs is het aandeel van Arcadis maandagochtend hard onderuit gegaan. Rond twaalf stond de koers van het bedrijf bijna 19 procent lager dan bij opening van de beurs.

    • Jorg Leijten