Anish Giri derde van de wereld na knappe prestatie in Londen

Anish Giri maakt veel indruk met een gedeelde eerste plaats bij de London Chess Classic. Hij is nu derde van de wereld.

De jonge schaker Anish Giri (21) heeft een nieuwe mijlpaal in zijn carrière bereikt. Na zijn gedeelde eerste plaats in de zeer sterk bezette London Chess Classic, zondag, is de grootmeester uit Rijswijk gestegen naar de derde plaats op de wereldranglijst.

Giri maakte met zijn knappe prestaties in Londen een reuzensprong op die ranglijst, komend vanaf de achtste plaats. Aan het eind van het kalenderjaar staan alleen nog de Noor Magnus Carlsen en de Rus Vladimir Kramnik boven hem.

Giri eindigde zondag na een remise met de Indiër Viswanathan Anand met 5,5 punten uit negen partijen op de eerste plaats in Londen, samen met regerend wereldkampioen Carlsen en de Fransman Maxime Vachier-Lagrave.

In de laatste ronden kwamen de Nederlander en de Fransman, die beiden met zwart speelden, niet verder dan remise. Dat gaf Carlsen de gelegenheid om op gelijke hoogte te komen met de beide koplopers. De Noor versloeg in de laatste ronde de Rus Alexander Grisjoek.

De Nederlandse grootmeester bleef ook in dit derde en laatste toernooi van de Grand Chess Tour ongeslagen. In Londen versloeg hij de Bulgaar Veselin Topalov.

Met zijn ongeslagen status in de Grand Chess Tour was Giri de enige in het hele veld. In totaal boekte hij in de tour vijf overwinningen en 22 remises.

De gedeelde eerste plaats, zondag in Londen, betekende dat Giri in een play-off snelschaken moest strijden om de toernooizege. Daarin verloor hij van Vachier-Lagrave. In de eindstand kwam hij uiteindelijk op de derde plaats terecht.

Daarmee stevent Giri af op een uitstekend einde van het jaar. Onlangs verzekerde hij zich al van een plaats in het kandidatentoernooi, dat in maart volgend jaar wordt gespeeld. De winnaar van dat toernooi schaakt in november een tweekamp om de wereldtitel tegen wereldkampioen Magnus Carlsen.

Het is meer dan twintig jaar geleden dat een Nederlandse schaker zich mengt in de strijd om de hoogste eer. Jan Timman was in 1993 de laatste Nederlander die een tweekamp om de wereldtitel schaakte; hij verloor destijds van de Russische grootmeester Anatoli Karpov.

Anish Giri werd geboren in het Russische Sint-Petersburg, als zoon van een Nepalese vader en een Russische moeder. In Rusland werd hij al jeugdkampioen tot 12 jaar. In 2007 verhuisde hij met zijn familie vanuit Japan naar Nederland, waar zijn vader Sanjay een baan kon krijgen in Delft. Sinds 2009 is Anish Giri grootmeester.